Els robatoris a vehicles estacionats en via pública són el delicte que més s'ha incrementat l'any 2018 a Tarragona. Entre novembre de 2017 i octubre de 2018 s'han produït 1.979 robatoris, més de 5 al dia. Aquesta xifra és la principal culpable que hagin pujat els fets penals un 14% en comparació amb l'any anterior. També s'han incrementat les estafes, els furts i els delictes contra la seguretat viària. D'altra banda, ha pujat el nombre d'accidents en vies urbanes —un 7% més que l'any 2017— i els atropellaments —un 11%—. A més, després de dos anys sense víctimes mortals, Tarragona ha hagut de lamentar dos morts per accidents de trànsit.
«No podem estar satisfets perquè no tenim dades positives, però no ens sembla que Tarragona sigui una ciutat insegura». Aquestes eren les paraules del regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Villamayor, després de la Junta de Seguretat celebrada aquest dimecres, 5 de desembre, a la comissaria de la Guàrdia Urbana. Tant aquest cos com els Mossos d'Esquadra asseguren que «hem aplicat mesures per reforçar la proximitat i millorar la comunicació amb la comunitat», amb la voluntat de contenir una tendència delictiva que «es repeteix en altres municipis catalans, no és només cosa de Tarragona».
1.979 robatoris a vehicles en un any a Tarragona
Entre novembre de 2017 i octubre de 2018, a Tarragona es va tenir coneixement de 12.417 fets penals, una xifra un 14% superior a la de l'any anterior. D'aquest nombre, 1.979 fets tenen a veure amb robatoris a l'interior de vehicles. Se n'han produït 679 més que el 2017. Això ha provocat que els robatoris a vehicles siguin els culpables del 50% de l'increment dels fets penals entre un any i altre.
«Ens costa molt donar resposta a aquesta problemàtica. Són delinqüents habituals, que actuen en un moment concret en un radi petit, fet que complica les investigacions. Hem fet detencions, alguns han ingressat a presó, però la pena és molt baixa i reincideixen. Tot i això, estem contenint i reduint els robatoris en els últims mesos», explicava l'inspector cap de l’ABP del Tarragonès dels Mossos d’Esquadra, Vicenç Lleonart.
Segons recalcava Lleonart, els Mossos d'Esquadra han millorat les comunicacions amb la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona i amb la Coordinadora d'Entitats. «Estem treballant plegats i els mostrem quina és la nostra feina. S'han incrementat els patrullatges», apuntava l'inspector. El regidor Javier Villamayor manifestava que «és una roda que no acaba mai» perquè «passen a disposició judicial i tornen a delinquir», però confiava que «el reforç de la proximitat és la millor resposta».
Pugen els accidents, els atropellaments i les víctimes mortals
L'increment de l'accidentalitat a les vies urbanes també preocupa els cossos de seguretat i l'Ajuntament de Tarragona. En els deu primers mesos de 2018, s'han produït 973 accidents, un 7% més que l'any anterior. La xifra de persones atropellades també ha pujat, de 61 a 68, i els delictes contra la seguretat viària s'han incrementat en un 28%. La dada més negativa, però, són les víctimes mortals. Després de dos anys sense cap mort, enguany n'hi ha hagut dos.
La Guàrdia Urbana i la regidoria de Mobilitat prendran algunes mesures per reduir aquestes dades i guanyar en seguretat viària. A la rambla de Ponent, es revisarà l'arbrat per facilitar la visibilitat dels vianants i s'instal·larà una barana per impedir que creuin per zones indegudes. A la cruïlla dels carrers 22 i 10 de Bonavista es canviarà un cediu el pas per un Stop, tal com passarà entre els carrers Llorenç de Vilallonga amb Josep Pla Casadevall. En aquest punt també es canviarà d'ubicació el pas de vianants, una mesura que també es prendrà a la cantonada entre López Peláez amb Maria Cristina. A la plaça dels Infants, la zona de càrrega i descàrrega també es canviarà de lloc i al bloc Tarragonès de Sant Pere i Sant Pau es col·locaran pilons entre el pas de vianants i la zona d'estacionament. Tot ajudarà a incrementar la visibilitat de vianants i conductors.
La rambla Francesc Macià, encara sense elements reductors de velocitat
La rambla Francesc Macià s'ha convertit, aquest 2018, en un nou «punt negre» de Tarragona. S'hi han produït diversos atropellaments i, un d'ells, va acabar amb la vida d'una dona. Els veïns fa mesos que reclamen mesures perquè es redueixi la seguretat, però tal com informava la Junta de Seguretat, «resta pendent la instal·lació d'elements reductors de velocitat als passos de vianants».
En aquest punt, s'ha repintat la senyalització horitzontal i s'ha habilitat una reserva d'espai de cinc metres abans de diferents passos de vianants per millorar la visibilitat dels conductors. També s'han instal·lat senyals verticals lluminoses. Pel que fa als passos elevats, però, Villamayor assegurava que «la regidoria de Mobilitat els instal·larà molt aviat».