Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo

La fotografia del passat d'Alberto Núñez Feijóo, el futur del PP, que el condemna

Fa anys, Núñez Feijóo va protagonitzar una imatge que va generar molta polèmica i que va estar a punt de costar-li la carrera

La carrera política d'Alberto Núñez Feijóo va estar a punt de saltar pels aires el 2013. Aquell any, el diari 'El País' va revelar que el president de la Xunta tenia relació amb un dels majors contrabandistes de Galícia. Van ser uns dies de molta agitació per al polític, que no va dubtar a comparèixer davant dels mitjans de comunicació per a donar explicacions.

Les paraules de Feijóo no van acabar de convèncer tothom. Va llançar un discurs inversemblant i fins i tot contradictori. No obstant això, el simple fet de donar la cara li va permetre ficar-se la gent a la butxaca.

Núñez Feijóo estava sent sotmès a un càstig públic. Una fotografia amb Marcial Dorado, un dels capos del negoci il·legal, va estar a punt de costar-li molt cara. Durant les declaracions que va fer, en tot moment va intentar distanciar-se del personatge que l'acompanyava a la instantània.

Aquesta foto era del 1995, quan l'actual president de la Xunta tenia 36 anys. En aquell moment, era el màxim responsable de l'organisme de la sanitat pública gallega.

Amb el temps, es coneixeria la versió del seu company de viatge. Va ser al programa de Jordi Évole, on bàsicament va reconèixer tot el que havia publicat 'El País'.

Alberto Núñez Feijóo i Marcial Dorado en una barca
Alberto Núñez Feijóo i Marcial Dorado el 1995 | El País

Pel que sembla, entre ells hi havia una bona amistat, així que tenien un àlbum de fotos molt complet. Van compartir vacances i celebracions, com ara Cap d'Any.

El possible substitut de Pablo Casado al capdavant del PP nacional no va dir tota la veritat quan se li va preguntar per Dorado. Va assegurar que no tenia relació amb ell des del 1997. Ho va fer després de llegir una informació que l'involucrava en una operació de contraban de tabac.

Això, però, no era cert. El que havia estat amic seu va revelar que van continuar estant en contacte uns quants anys més.

Concretament, fins que Alberto Núñez Feijóo va arribar al càrrec de president de Correus. I d'això també en van donar bona fe els jutges, que van escoltar les converses que havien tingut en aquella època.

Val a dir que no es va arribar a demostrar que el president de la Xunta cometés cap il·legalitat. Tampoc que donés un tracte de favor al seu amic, que el 2003 va acabar a la presó. No hi ha indicis que Dorado ja hagués fet el salt al negoci de la droga quan tenien tant de vincle.

No obstant això, el polític dormia amb regularitat a casa d'un home que blanquejava diners per mitjà d'una xarxa d'empreses. Ho feia en paradisos fiscals, i s'estima, segons recull 'El País', que la quantitat pujava a 69 milions d'euros.

Eva Cárdenas i Alberto Núñez Feijóo en un acte institucional
Alberto Núñez Feijóo i la seva dona, Eva Cárdenas, en un acte | GTRES

Marcial Dorado sempre ha estat assenyalat com un dels majors contrabandistes de tabac de Galícia. Cosa que Núnez Feijóo va assegurar que no havia sentit mai.

Alberto Núñez Feijóo va sortir airós de la polèmica

Alberto Núñez Feijóo va aconseguir que aquella amistat dels anys 90 no li passés factura. Va sortir airós d'aquest l'episodi polèmic, i els votants del PP van tornar a confiar en ell, ja que el 2016 li van renovar la majoria absoluta.

Va ser una pedreta a la sabata que va aconseguir treure's de sobre amb cert patiment. I és que l'amistat amb Marcial Dorado va estar a punt de sortir-li molt cara. Avui en dia, però, això ja està pràcticament oblidat.

Eva Cárdenas i Alberto Núñez Feijóo abraçant-se
Alberto Núñez Feijóo sempre ha comotat amb el suport d'Eva Cárdenas | Europa Press

Ara, el futur el pot conduir a Madrid. Alberto Núñez Feijóo és el nom que sona amb més força per a rellevar Casado, i compta amb el suport dels barons del partit. En alguna ocasió ja se l'havia presentat com a aspirant, però sempre va descartar aquesta possibilitat.

Núñez Feijóo creu que li ha arribat el torn de deixar Galícia i plantar-se a la capital. De moment, ja té el vistiplau dels seus.