Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Pedro Sánchez i la guerra d'Ucraïna

Pedro Sánchez pren una polèmica decisió per la guerra: serien letals

Pedro Sánchez, contundent a l'hora d'opinar sobre un tema de sensibilitat extrema

Pedro Sánchez ha estat contundent sobre l'actitud que prendrà el Govern d'Espanya sobre l'enviament d'armes letals a Ucraïna. En una entrevista al 'Telediario' de La 1, el líder de l'Executiu ha anunciat que només enviarà ajuda humanitària i material defensiu, com armilles i cascos.

Pedro Sánchez ha descartat que Espanya segueixi el camí d'altres països europeus que sí que han decidit enviar armes a l'exèrcit ucraïnès, en plena invasió de Rússia.

Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa
El president del Govern ha estat molt clar en opinar sobre l'enviament d'armes letals a Ucraïna | Europa Press

Cal assenyalar que ahir, Unidas Podemos, partit que governa en coalició amb el PSOE de Sánchez, ha retret l'enviament d'armament al país de l'est. Així, ha sol·licitat que només s'enviï material defensiu.

Espanya no enviarà armes letals a l'exèrcit ucraïnès

A més, Pedro Sánchez ha reconegut que, encara que Espanya no enviarà armes de manera individual, la Unió Europea sí que ho farà. Han decidit activar el Fons Europeu per a la Pau, destinant 450 milions d'euros a «material ofensiu» i 50 més «per a ajuda humanitària».

«Estem sent testimonis d'una amenaça a la seguretat i als principis de la Unió. Hem de plantejar una resposta europea», ha explicat el president, que ha recalcat que «el regal més gran que podríem donar a Putin és la no-unitat».

Alhora, Pedro Sánchez ha opinat sobre si hi haurà un gran creixement en la inversió per a Defensa. «Des que soc president hem passat d'un 0,9% del PIB destinat a Defensa a estar per sobre de l'1%. Al 2024 serà d'un 1,22», ha exposat.

Imatge de les tropes russes apropant-se a Ucraïna
Rússia està fent que la població ucraïnesa visqui un veritable infern | Europa Press

Així, el líder de l'Executiu ha deixat caure que aquest augment no s'ha de produir a nivell nacional, sinó «en un àmbit més extens». Amb això, Europa guanyarà «resiliència», reforçant l'autonomia estratègica mitjançant matèries primeres (béns intermedis).

Pedro Sánchez opina sobre la petició d'Ucraïna per entrar a la UE

Sobre la petició del president ucraïnès Volodímir Zelenski de voler adherir el seu país a la Unió Europea, Sánchez ha estat clar. «Quan un país vol ser membre de la Unió hi ha unes reformes que ha de posar en marxa... És un procés llarg», ha indicat Sánchez.

També ha destacat que «ja hi ha» una associació estratègica de la UE amb Ucraïna. Un país que ha descrit com una «democràcia» atacada per Vladímir Putin, que «tanca mitjans de comunicació, empresona-la a l'oposició i no respecta la legalitat democràtica».

Una cosa que sí que ha valorat el president del Govern és que legalitzarà la situació dels 100.000 ucraïnesos que viuen a Espanya. «Estendrem i prendrem les mesures legals perquè puguin viure legalment al nostre país. Perquè treballin, perquè puguin accedir als serveis públics com els altres ciutadans», ha asseverat el president.

Continuaran les sancions a Putin si no abandona l'ofensiva contra Ucraïna

Sánchez també ha estat contundent en afirmar que les sancions a Rússia continuaran produint-se fins que Putin abandoni Ucraïna. «Ja estem veient les conseqüències de les sancions imposades contra ell i la seva oligarquia. A mesura que passin els dies es veuran agreujades i probablement en prendrem més», ha exposat.

Fotomuntatge de Vladímir Putin i un bombardeig a Ucraïna
Vladimir Putin va iniciar dimecres passat diverses operacions militars a Ucraïna | Catalunya Diari

A més a més, ha revelat que quan comparegui demà al Congrés voldrà salvaguardar la unitat per «la majoria dels partits polítics». Ho farà per intentar reduir les conseqüències que aquestes sancions a Rússia suposaran per al nostre país.

«Estem parlant de defensar Europa, el cost de no fer res seria encara més gran». També ha exposat que hi ha avenços dins de la Comissió Europea per «compensar» els sectors afectats. En clau nacional, no ha estat clar sobre si abaixarà els impostos a la gasolina per «conservar la unitat. No em vull avançar», ha conclòs.