París, Buenos Aires i Coma-ruga són tres localitzacions clau en la vida d’Andreu Trillas, l’empresari vendrellenc que va impulsar part del desenvolupament urbanístic del nucli de Coma-ruga. Tres localitzacions que ara torna a connectar la periodista francesa Mélanie Chaluleau, que prepara un llibre sobre la vida de Trillas, amb qui uneix un lligam familiar.
L’àvia de Chaluleau, Sébastienne Trillas, era neboda de l’empresari vendrellenc. Per aquest motiu, el nom d’Andreu Trillas ha estat una constant a casa seva des que era petita, sempre relacionat amb les fites que havia assolit a l’Argentina o a Coma-ruga. Trillas, nascut el 1893 en una família que va venir al Vendrell des de la Cerdanya, va marxar a l’Argentina a l’edat de 15 anys, i allà va fer fortuna.
De l'Argentina a Coma-ruga
Va ser propietari de moltes terres i caps de bestiar, i va lligar el seu nom al Cabaret Tabaris, un dels locals més exclusius i llegendaris de Buenos Aires. Quan més endavant va tornar al Vendrell, amb la societat Brisamar va ser impulsor del desenvolupament urbanístic de bona part de Coma-ruga, com ho denoten noms com l’avinguda de Brisamar o la plaça dels Germans Trillas.
El nom de Trillas ja estava lligat a Coma-ruga des de principis del segle XX, quan el seu tiet Bonaventura va regentar des del 1907 el Gran Hotel Balneari Coma-ruga. Andreu Trillas, a més d’urbanitzar diversos carrers, també va construir el Balneari Marítim Brisamar el 1949. La seva residència estava pràcticament al costat, la Villa Buenaventura, que encara es conserva.
Un llibre sobre la vida de Trillas
A diferència de la frenètica activitat empresarial que tenia a Coma-ruga i Argentina, la presència de Trillas a París era molt diferent. «Aquí hi venia bàsicament a descansar», relata Chaluleau. La periodista francesa va decidir involucrar-se en aquest projecte quan, en una de les seves visites al Vendrell, es va topar amb l’arbre genealògic dels Trillas que estava elaborant la directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. «En aquell moment vaig pensar que, moltes vegades, sabem moltes coses d’altra gent i poca de la nostra família, i em vaig decidir a investigar», prossegueix Chaluleau.
Així, es va agafar una excedència de quatre mesos de la seva feina per poder preparar el llibre. Fa uns mesos va anar a l’Argentina, on va seguir la pista de Trillas per Buenos Aires, i ara ha estat uns dies al Baix Penedès, recopilant informació sobre la família Trillas i el desenvolupament de Coma-ruga. Tot i que ja veu que quatre mesos seran pocs per impulsar el projecte, Mélanie Chaluleau segueix decidida a tirar endavant el primer llibre sobre Andreu Trillas, una de les figures que va canviar Coma-ruga per sempre.