Muntatge amb Francesc Mauri en un cercle i un cotxe travessant un toll

Francesc Mauri assenyala les 4 comarques on més plourà en les pròximes hores

Aquest divendres les pluges tornaran amb ganes a gran part de Catalunya, amb nevades destacables als Pirineus

Aquest divendres s'esperen precipitacions gairebé generalitzades a Catalunya, a més de neu a gran part del Pirineu. Si fins ara un dels meteoròlegs catalans més coneguts, Francesc Mauri, preferia esperar i veure com evolucionaven els mapes, aquest dijous s'hi ha pronunciat.

Quan falten 24 hores perquè comenci el desitjat episodi de pluges, Mauri ha publicat un primer mapa amb les possibles acumulacions. Si tot es compleix, parlaríem d'una regada important, sobretot a les comarques del sud, del centre i de Ponent. L'excepció la trobaríem a l'Empordà on les pluges no deixarien quantitats molt destacades.

Francesc Mauri assenyala on podrien acumular més litres

Abans de llançar la seva predicció, i amb l'experiència del que va passar la setmana passada, quan no es van complir els mapes, el meteoròleg de TV3 avisa: "Fiabilitat del 85%, que és la que té 24 hores d'antelació". En aquest sentit, Mauri explica que ha escollit el mapa "general" de pluja i neu a propòsit, per entendre com es distribuiran les precipitacions.

Mapa de símbols del Meteocat per divendres, 19 de gener
Previsió i avisos del Meteocat per divendres al matí | Meteocat

En primer lloc, la zona on s'espera més acumulació de pluges són les comarques del sud. Aquí podrien rebre entre 15 i 25 litres per metre quadrat, amb màxims de fins a 40 o 50 litres. Aquestes darreres acumulacions podrien donar-se a punts del Baix Camp, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià.

Mapa de símbols del Meteocat per divendres a la tarda
Previsió i avisos del Meteocat per divendres a la tarda | Meteocat

L'altra zona on més pluja podrien rebre serien les comarques de la "meitat nord", amb entre 10 i 20 litres, depenent de la zona. Finalment, com hem dit, al marge quedaria l'extrem nord-est, on les pluges no deixarien més d'1 o 5 litres.

El Meteocat llança avisos per neu i onatge

En la seva darrera actualització, el Meteocat ha activat avisos grocs i taronges per nevades i fort onatge. Divendres al matí, hi ha avisos per neu a les comarques de la Cerdanya, el Berguedà, l'Alt Urgell i el Solsonès. En canvi, els avisos per onades fortes quedaran restringits al Baix Empordà i a l'Alt Empordà.

La cosa es complica durant la tarda, quan a la comarca de la Terra Alta hi ha avís taronja per nevades a partir de les 18.00. Alhora, es mantenen els avisos grocs per neu a la Cerdanya, el Solsonès, l'Alt Urgell i el Berguedà, estenent-se també a zones de muntanya del Baix Empordà, la Selva, el Gironès, el Vallès Oriental i el Maresme.

Sobre el fort onatge, hi ha avisos taronja per mala mar al litoral del Montsià i del Baix Ebre. Finalment, també hi ha avisos grocs per grans onades al Baix Llobregat, al Barcelonès, al Baix Empordà i a l'Alt Empordà.

Enfonsament de les temperatures i neu en fins a 6 comarques

Pel que fa a les nevades, no parlem d'una cota massa baixa, per tant quedarà restringida a zones dels Pirineus. En concret, on s'esperen entre 5 i 15 centímetres de neu fresca és a la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran.

Al mapa compartit per Francesc Mauri també es pot observar que les zones on s'esperen més centímetres de neu són les de l'interior peninsular. A punts d'Aragó i Castella-la Manxa, podrien acumular entre 20 i 31 centímetres de neu fresca.

Tot plegat acompanyat per una notable baixada de les temperatures, que aquesta setmana han estat inusualment altes. "Torna l'hivern de cop", assegura l'usuari de "X" Marc Gassó (@MeteoGasso). En aquest sentit, assenyala que les màximes seran fins a 10 graus més baixes que a la jornada de dijous.