La decisió judicial avalada per la sentència del Tribunal Suprem sobre l'exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos navega a bon port amb turbulències; turbulències que han provocat els nostàlgics de la dictadura. Podria dir-se que, com a mínim, la controvèrsia és tangible. Ja fora de les incessants crítiques a la resolució per part dels partits polítics més orientats a la dreta —unes més sensates que altres—, el trasllat del dictador ha fet esclatar Movimiento por España, «un grup de ciutadans» disposats a «recuperar l'Espanya» del període franquista.
La seva líder, Pilar Gutiérrez, ha tornat a saltar a la palestra després d'un any sense alterar massa l'opinió pública; i és que, fa poc més d'un any, Gutiérrez va caure en la ignomínia en dir que actualment s'obliga «els nens a ser homosexuals», mentre assegurava que durant el franquisme hi havia gais i lesbianes. Ara, sense cap mirament, ha justificat les amenaces de l'extrema dreta cap als precursors de la decisió judicial. «Tots els que odien Franco, odien Espanya», una 'afirmació' de «la portaestendard» franquista que sembla acreditar totalment la defensa dels insults.
«Una lliçó» històrica esbiaixada
No obstant això, una cosa és insultar i una altra molt diferent és llegir frases del portaveu de l'entitat, Eduardo Moreno, com «el temps que tardi Franco a sortir del Valle és el que li resta de vida a qui el tregui», ja que suposen amenaces gens encertades tenint en compte l'objectiu (polítics i magistrats) de «la mira ultradretana». En la mateixa línia, Gutiérrez 'vaticina' que s'està conduint «cap a una altra guerra» que, segons ella, és el que s'intenta «des de fa 43 anys» i assenyala que no dubtaran en defensar-se «igual que en el 36».