Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada

La policia revela el que has de dir per evitar estafes i ensurts als teus comptes

Milers d'usuaris asseguren l'efectivitat d'aquest truc per oblidar-te de trucades no desitjades d'una vegada per totes

Actualment, les trucades de spam i les estafes telefòniques s'han convertit en una molèstia constant. Tots hem rebut aquestes trucades no desitjades que interrompen el nostre dia i, en el pitjor dels casos, intenten enganyar-nos. No obstant, una simple frase podria ser la clau per posar fi a aquest problema.

Què és una trucada de correu brossa?

Una trucada spam és una trucada telefònica no sol·licitada, generalment realitzada amb fins publicitaris o fraudulents. Aquestes trucades poden provenir d'empreses que intenten vendre productes o serveis o d'estafadors que busquen obtenir informació personal o financera.

Muntatge d'un fons amb una noia usant un telèfon i davant un home enfadat mostrant els punys
Una sola frase et pot ajudar a desfer-te de les trucades de spam | Minerva Studio

Les estafes telefòniques són un tipus específic de spam. Els estafadors utilitzen tàctiques enganyoses per convèncer les persones que proporcionin informació sensible, com ara números de targetes de crèdit o dades bancàries. Aquestes estafes poden tenir conseqüències devastadores, incloent pèrdues significatives de diners.

La frase màgica per oblidar-te del correu brossa

De forma recent, s'ha descobert que una simple frase pot ser extremadament efectiva per aturar les trucades spam i les estafes telefòniques. La frase és: "D'on heu tret el meu número?".

Per la Llei de protecció de dades, cap empresa pot dur a terme trucades de telèfon aleatòries. A més, tenen l'obligació d'indicar els qui reben aquestes trucades d'on han tret el número i altres dades.

En el cas que la persona amb qui parles no et vulgui donar aquesta informació, pots denunciar. Ho podeu fer davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD). Estan fent un acte il·legal.

Mans d'un home amb camisa texana fent servir un telèfon tàctil
Sempre pots denunciar davant de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades | Getty Images

És probable, per altra banda, que només fer aquesta pregunta la persona pengi i no torni a contactar amb tu. En cas contrari, apunta el número i amenaça de denunciar durant la trucada.

Què fer si reps una trucada que és una estafa?

Si sospites que la trucada és una estafa, és crucial no proporcionar cap informació personal. En comptes d'això, utilitza la frase i penja immediatament. Després, reporta el número a les autoritats competents per ajudar a prevenir estafes futures.

A més d'utilitzar la frase màgica, hi ha altres mesures que pots prendre per protegir-te de les trucades spam i les estafes telefòniques:

  • Registra't a llistes de no trucar: molts països tenen llistes, com la Robinson, on pots registrar el teu número per evitar trucades no desitjades.
  • Utilitza aplicacions de bloqueig: Hi ha aplicacions que poden identificar i bloquejar trucades spam automàticament.
  • No respongueu a números desconeguts: si no reconeixeu el número, deixeu que la trucada vagi a la bústia de veu.