Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Mariano Rajoy gesticulant i amb cara de sorpresa

Recull de 30 frases mítiques de Mariano Rajoy

Moltes d'aquestes ocurrències de l'anterior president espanyol s'han fet virals i s'han acabat convertint en citacions cèlebres

Encara que hi ha gent que no està contenta amb la gestió que va fer del país, el llegat de citacions cèlebres de Rajoy  després de 7 anys presidint Espanya és innegable.

  • També et pot interessar: Les millors 40 frases per fer una reflexió sobre la natura dels humans

Mariano Rajoy s'acomiadava l'1 de juny d'aquest mateix any de la seva posició política, després de quedar desbancat de la presidència del govern espanyol amb la moció de censura del PSOE. Ara bé, després de tot el temps en què va estar a primera línia de la política espanyola, ens va deixar un gran nombre de frases curioses que difícilment podrem oblidar, la majoria de les quals deriven dels seus lapsus, que cal reconèixer que no han estat pocs.

No era difícil saber quan Rajoy tindria un d'aquests lapsus: només calia mirar-li l'ull esquerre i buscar-hi un gest involuntari, un parpelleig lleuger que ens donava la pista que érem a punt de presenciar una altra perla de l'expresident.

Recull de les 30 frases més sonades i populars de Mariano Rajoy 

Aquest conjunt de citacions cèlebres de Rajoy planteja un desafiament enorme als lingüistes, perquè es formulen enmig d'un mar de subordinades i connexions de conceptes realment complex que no és gens senzill de desxifrar.

1El veí és qui escull l'alcalde i l'alcalde és qui vol que els veïns siguin l'alcalde.

Aquesta frase il·lustra a la perfecció el desafiament lingüístic que hem dit que representen de vegades els lapsus de Rajoy. Si l'haguessis d'analitzar a les Proves d'Accés a la Universitat, podria ser que no poguessis entrar a la carrera que vols!

2Vostè és Ruiz, roí, mesquí i miserable.

He de dir que jo també sóc Ruiz i que, amb aquesta citació que es va fer famosa després de ser pronunciada durant el debat amb Pedro Sánchez, Rajoy em va deixar amb la boca ben oberta.

3Quan pitjor, millor per a tothom, i quan pitjor per a tothom millor, millor per a mi el seu benefici polític.

La cara d'incomprensió de Pablo Iglesias quan va escoltar aquesta frase revelava allò que va passar pel cap de moltes de les persones que la van sentir: què caram volia dir Rajoy amb aquests mots? 

4Espanya és un gran país, que té espanyols i du a terme coses que tenen importància.

Aquí li hem de donar la raó a Rajoy.

5Visca el vi!

L'any 2007, en un acte que celebrava a Ciudad Real, l'expresident espanyol va cridar aquesta consigna.

6Allò que hem fet i que vostè no va fer és enganyar les persones.

Alguns individus van veure en aquestes paraules una confessió inevitable. D'altres, simplement, ho veuen com una altra citació cèlebre que no s'oblidarà fàcilment.

7Això no és igual que passa amb l'aigua que cau del cel, sense que en coneguem el motiu.

Nosaltres, afortunadament, tenim la resposta a aquest enigma per a l'expresident: els núvols es produeixen a causa de l'evaporació de l'aigua del mar quan el Sol l'escalfa. A continuació, es produeix la condensació del seu vapor i, de nou, cau damunt la terra en forma d'aigua. 

8Espanya és una gran nació i els espanyols són molt espanyols i molt espanyols.

En castellà, Rajoy va fer servir «muy» per acompanyar l'adjectiu espanyols, però igualment va decidir que «mucho» quedava bé a la seva frase, encara que no fos gramaticalment correcta.

9It’s very difficult tot això.

És ben sabut que un dels esculls més grans per a Rajoy és l'anglès. En diverses reunions a l'àmbit internacional, de fet, el fet de no dominar-lo li ha causat molts problemes i complicacions.

10La segona, ja tal…

Aquestes paraules tan conegudes de l'expresident després que li preguntessin per l'extresorer del seu partit, Bárcenas, també van passar a la posteritat. 

11Hem de posar-nos a produir màquines que ens ajudin a continuar produint màquines, perquè allò que les màquines no faran mai és produir màquines al mateix temps.

Ens trobem davant d'una visió i versió molt singular d'un futur distòpic, amb un estil similar al de 'Blade Runner' o 'Terminator' però més curiós i de la mà de Rajoy.

12Demà tinc la murga de desfilada

És lògic que, després d'haver participat en la vida política durant tant de temps, Rajoy patís una relliscada per culpa d'un micròfon obert. L'expresident va deixar anar aquesta frase el 2008, mentre feia una entrevista el dia abans d'una desfilada militar a la qual havia d'assistir.

13Moltes tardes i bones gràcies.

Aquesta forma tan original de saludar a la tarda no va passar inadvertida. 

14Un got és un got i un plat és un plat.

No ho pot negar ningú.

15M'agraden els catalans, fan coses.

Sóc català i puc dir que les paraules de Mariano no eren pas mentida: els catalans tenim per hàbit fer coses diverses.

16Vull donar les gràcies al govern de Cuba.

La frase sense context és ben normal, però cal saber que la va dir quan era de visita al Perú.

17La ceràmica de Talavera no és cap cosa menor. Per dir-ho amb unes altres paraules: és una cosa major.

Així descrivia l'expresident la ceràmica típica d'aquest lloc.

18Sempre seré al teu darrere, o davant, o costat.

Unes paraules adreçades a Francisco Camps, un dels personatges que més s'han vist associats a casos de corrupció del país. Amb això, Rajoy li volia donar suport, tal com va fer en diverses ocasions amb personatges ben dubtosos. 

19Som sentiments i tenim éssers humans.

Hi ha moltes persones que consideren que aquesta citació segueix sent una simple frase divertida pronunciada per l'expresident, però jo sóc del parer que aquesta frase amaga una reflexió de caire universal, amb una lírica que no té res de superficial i que és molt bonica

20De vegades, la decisió més encertada consisteix a no decidir res, que també implica decidir.

Encara que és cert que en algunes ocasions l'estratègia més encertada és no fer res, hi ha determinades qüestions d'estat que necessiten resoldre's i que no poden esperar.

21Faré tot allò que pugui i una mica més d'allò que pugui si això és possible, i faré tot allò que sigui possible i, fins i tot, allò que sigui impossible, si també allò que és impossible és possible.

La humanitat fa segles que es pregunta, com Rajoy, si les coses impossibles són possibles

22A veure, mmm… Mesures destinades a crear ocupació? Bé, de fet m'ha passat una cosa remarcable: les he posat per escrit aquí, però no entenc què he escrit.

Sigui quina sigui la raó d'aquestes paraules, que poden haver estat desencadenades a causa d'un error real o d'una voluntat per guanyar temps, la repercussió mediàtica que van provocar és realment remarcable. 

23Pujarà l'IVA dels «xuxes».

Aquestes paraules de Rajoy també són molt cèlebres, amb la seva manera tan particular de dir «xuxes»

24Els cotxes han d'anar per carreteres i els avions han de sortir d'aeroports.

Aquí Rajoy ho tenia ben clar i ho va voler expressar d'una manera que, segurament, només hauria pogut verbalitzar ell.

25No s'ha nombrat persona 'non grata' a Pontevedra ni a Stalin ni a Hitler.

Amb aquestes paraules tan singulars l'expresident mostrava la seva aflicció perquè l'ajuntament de Pontevedra havia decidit nombrar-lo persona 'non grata'.

26Porteu-vos bé a les ponències, perquè si no us porteu bé a les ponències això vol dir que us esteu portant malament a les ponències.

Una frase que ha esdevingut tota una demostració de lògica, encara que en un nivell molt bàsic.

27Hem visitat un camp de carxofes, i això m'omple d'emoció.

Una de les estranyes passions de Mariano Rajoy sembla que és anar de visita als camps de carxofes. Cadascú té els seus gustos.

28Una cosa és ser solidari i una altra és ser solidari a canvi de res.

Aquesta afirmació sembla ser una mica contradictòria: les persones solidàries normalment se solidaritzen amb els interessos i les causes d'altres individus, en general sense esperar cap tipus de compensació.

29Hi ha coses boniques, d'altres que no ho són tant, i no en puc recordar cap.

Aleshores, si no pot recordar-ne cap de concreta, com pot saber que han estat boniques o no tant boniques?

30Senyor president del govern

L'any 2013 Mariano Rajoy seguia al capdavant de l'executiu, i encara li quedava força temps en aquesta posició. Ara bé, va decidir anomenar una altra persona amb el seu propi càrrec, deixant una altra frase mítica que ha passat a la història.