Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oli

Frau a Catalunya: aquestes marques venen oli com si fos d'oliva, encara que no ho és

Les autoritats avisen que el consum d'aquests olis pot causar fins i tot problemes de salut

Molt de compte a l'hora de comprar oli, ja que podries acabar sent víctima d'una estafa. Les autoritats van avisar fa temps de la detecció de falsos etiquetats en alguns productes catalogats com 'd'oliva verge' i 'd'oliva verge extra'.

Els consumidors d'aquestes marques fins i tot podrien patir problemes de salut per un mal procediment de traçabilitat. Per això, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha llançat un avís important.

El frau de l'oli d'oliva a Catalunya

A Catalunya hi ha diverses empreses que s'han dedicat a la producció, a l'embotellament i al repartiment il·legal d'aquest oli. Segons va explicar l'AESAN, les marques fraudulentes utilitzen les etiquetes d'oliva verge i d'oliva verge extra per als seus productes d'origen desconegut. D'aquesta manera, aconsegueixen vendre oli catalogat com si fos d'oliva, encara que no sigui el cas.

Fa uns mesos, es va llançar un comunicat per part de l'agència del Ministeri de Consum del Govern pel que fa a la comercialització fraudulenta d'oli. A través de l'estudi que van fer les autoritats sanitàries de Múrcia, es van detectar fins a nou marques que formaven part d'aquesta xarxa il·legal de producció.

Oli
Hi ha empreses que es dediquen a la producció, a l'embotellament i a la distribució il·legal d'oli | GETTY IMAGES

El sistema sanitari de la comunitat de Múrcia va ser qui va fer saltar l'alarma després de comprovar que algunes empreses venien oli com si es fos d'oliva. A través de la realització d'un estudi, es va adonar que l'etiquetatge dels envasos no tenia relació amb el producte analitzat.

Amb els resultats de l'estudi, es va poder observar que els olis d'oliva no contenien només oliva, encara que així s'anunciés a l'envàs. En aquest cas, les mostres analitzades eren equivalents a un oli vegetal de llavors o d'una barreja de diversos olis d'aquest tipus. Immediatament, el frau es va posar en coneixement de les autoritats.

Com ha estat la distribució d'aquest oli fraudulent?

Segons recull l'AESAN, la majoria dels olis implicats van ser distribuïts a la Regió de Múrcia. Tot i això, també es té constància de la seva comercialització en altres comunitats com el País Basc, Catalunya i el País Valencià. A més, la seva distribució podria haver-se estès a més zones del país.

Al mateix moment en què es va detectar el frau, l'alerta es va posar en coneixement dels Serveis de la Comissió Europea a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF) per tal que aquests olis siguin eliminats del mercat comercial espanyol .

Les marques d'oli implicades

Segons exposa l'AESAN, aquestes són les marques d'oli que contenen un fals etiquetatge als seus envasos:

1. Oli d'oliva verge Wafa (envàs de 2 litres)

2. Oli d'oliva Maakoul

3. Oli d'oliva verge Riad Al Andalus (envàs d'un litre)

4. Oli Maysae (envàs d'un litre)

5. Oli d'oliva verge extra La noria (envàs de 5 litres)

6. Oli d'oliva verge extra Zannaouti 31 31 (envàs d'un litre)

7. Oli d'oliva verge Virgen de la Salud (envàs de 0,5 i un litre)

8. Oli d'oliva verge extra Virgen de la Salud (envàs de mig litre)

9. Oli d'oliva verge extra Rahouyi (envàs de 2 litres)

10. Oli d'oliva verge sense marca comercial (envàs de 5 litres)

La gravetat de la venda d'aquests productes

A més, arran de la investigació, també es va detectar la possibilitat de desencadenar problemes de salut. En aquest sentit, l'AESAN ha advertit que el consum d'aquests olis produïts en clandestinitat podria comportar alguns riscos per als usuaris. Tal com informa l'agència, es consideren productes no segurs, ja que són de procedència desconeguda i no garanteixen un bon procés de traçabilitat.

Tot i que només s'han analitzat alguns envasos específics, la mesura d'alerta s'aplica a tots els olis, lots i formats que ofereixen les marques esmentades. Així mateix, l'agència aconsella als ciutadans que disposin d'aquests olis que evitin consumir-los i, si és possible, que els retornin al punt de venda.