Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carfoxa de la dutxa.

Amb quina freqüència hem de dutxar-nos segons els dermatòlegs?

Segons alguns dermatòlegs, dutxar-se força sovint pot alterar la funció protectora de la pell

Dutxar-se cada dia és bo o no? Saber què és el millor per la nostra pell és un dilema que ve de lluny i que ha estat estudiat pels dermatòlegs. Actualment, la majoria de persones tenim fàcil accés als banys i a qualsevol lloc on podem dutxar-nos diàriament, cosa que de vegades n’abusem.

En aquest article exposarem els consells de la dermatologia sobre la freqüència, el tipus de dutxa i els productes que són més beneficiosos per mantenir un òrgan tan important com és la pell en perfecte estat. Veiem què opinen els professionals d’aquesta àrea de la salut al voltant d’aquesta qüestió.

La pell: quina funció compleix a l’organisme?

La pell és l’òrgan més gran del cos humà, amb una extensió d’aproximadament 2 m² i un gruix d’entre 0,5 i 4 mm, i s’encarrega de funcions molt diverses i rellevants.

A més de la funció de protecció contra agents externs potencialment perjudicials, la pell és la responsable del manteniment de la hidratació, afavorint la flexibilitat, així com de l’eliminació de toxines i de la mediació entre l’entorn i el cos, comunicant l’exterior amb l’interior.

Popularment es coneixen les tres capes principals de la pell: l’epidermis, la capa més extensa; la dermis, que és l’entremig; i, l'hipoderma, en què la seva funció consisteix a emmagatzemar el greix.

L’acte de dutxar-se perjudica fonamentalment a l’epidermis, ja que és la capa que entre en contacte directe amb l’aigua, amb els productes químics que es fan servir i amb el mode d’eixugar-la. Tot seguit, veurem com és de beneficiós dutxar-se cada dia.

Què opinen els dermatòlegs?

Dins de l’acte de dutxar-se trobem diversos factors que poden incidir a la correcta salut de la pell. La freqüència, la temperatura de l’aigua, el tipus de productes que apliquem i el procediment d'eixugament fan que pels dermatòlegs l’estudi d’aquest acte tan comú sigui d’especial interès.

El doctor Richard Gallo, expert dermatòleg de la universitat de Califòrnia, ha descobert a través d’una de les seves investigacions que a la pell es troba un bacteri que ‘ensenya’ a les cèl·lules cutànies a crear els seus propis agents protectors.

En concret, aquest bacteri crea un tipus d’antibiòtics que lluiten contra els bacteris negatius que poden afectar a la nostra pell. A més a més ajuda a mantenir un equilibri saludable dels lípids i els olis que trobem en aquesta.

Dona amb la pell brillant
Segons els experts, no és bo dutxar-se diàriament  | Getty Images

Per Richard Gallo, dutxar-se cada dia no és necessàriament un hàbit saludable, A més, apunta que dutxar-se amb aigua calenta accelera i accentua la deshidratació i el deteriorament de la pell. Alhora, el dermatòleg José Raúl González afegeix que «l’excés de neteja al cos dona més problemes que la brutícia del mateix».

D’altra banda, altres dermatòlegs com José Carlos Moreno afirmen que dutxar-se cada dia no és bo ni dolent i que provoca danys a la pell. Sí, perquè l’expert incideix que «l’ús de sabó pot ser negatiu, ja que pot diluir les substàncies de defensa de la pell», així que, destaca ensabonar principalment les àrees que més s’embrutin.

Per tant, veiem que entre els professionals existeixen diverses opinions. En qualsevol cas, trobem un punt entremig respecte a la freqüència en què la dutxa s’ha de realitzar: no és convenient dutxar-se dues vegades al dia ni una a la setmana. Així doncs, veiem què és el que es recomana.

Amb quina freqüència és bo dutxar-se?

Si bé el doctor Brandon Mitchell, dermatòleg i professor a la Universitat de Washington, considera que dutxar-se una o dues vegades a la setmana és l’ideal, però si tenim en compte la societat en la qual vivim i la importància que donem a la nostra aparença aquesta freqüència pot ser força escassa.

Per això, si decidim dutxar-nos un cop al dia, els professionals aconsellen que l’ensabonat es faci només a les parts que més bacteris acumulen —particularment els genitals, les plantes dels peus, les aixelles i l’anus.

Imatge de la pell d'una persona.
Hi ha parts del cos que no s'han d'ensabonar  | Getty Images

També expliquen que la resta del cos no requereix sabó, ja que els lípids i els olis existents són essencials per contribuir a la humitat de la pell i la seva correcta hidratació.

De totes maneres, generalment, els dermatòlegs coincideixen en el fet que dutxar-se dues vegades al dia és negatiu per la salut de la pell perquè perjudiquen el mant àcid, l’hidro-lipídic i el córneu, barreres protectores que eviten l’aparició de fongs, bacteris i virus. És clar, també hi ha opinions en contra d’aquesta manera.

En qualsevol cas, dutxar-se un cop al dia fent servir el producte adequat, ensabonant les àrees indicades i a una temperatura baixa no té per què ser molt negatiu per la nostra pell i de fet és el més comú entre la majoria de persones occidentals.

L’ús dels sabons adequats

Donada la gran varietat de productes per la higiene que trobem al mercat, els anuncis publicitaris i la seva fàcil adquisició, ens resulta gairebé enigmàtic saber quin escollir i quin sabó és el més efectiu per netejar la nostra pell alhora que la nodrim.

Olor a maduixa, a mel, a vainilla; textura líquida, oliosa, en barra, etc. Les varietats són infinites, així que és necessari recórrer a l’opinió dels experts per resoldre dubtes.

Un sabó amb el mínim de perfum i color possibles ens assegura un menor índex d’alcohols i químics que deshidraten la pell. A més a més, ha de tenir un pH (coeficient d’àcid) d’aproximadament 7; aquest nivell de pH és el que es considera neutre i pot ser utilitzat sense problema a tot tipus de pells.

El fet que un sabó tingui un pH 7 (neutre) vol dir que la sosa càustica (NaOH) que conté ha neutralitzat els àcids greixos i s’ha aconseguit un equilibri. I, degut a que el pH de la pell es troba entre 4,8 i 5,9, un sabó amb un pH de 8-9 (alcalí) seria perjudicials per a la pell, provocant la seva deshidratació.

(*) Aquesta notícia s'ha traduït originalment del castellà de la pàgina 'EspañaDiario.tips'