Els alcaldes de Tarragona, Reus, la Pobla de Mafumet, el Morell i Perafort volen que la competència per gestionar de les futures emergències torni a Tarragona i deixi de dependre de Barcelona. Així ho han manifestat aquest dilluns després de reunir-se amb l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), en el marc de les trobades proposades per la patronal per avaluar i analitzar els fets de la setmana passada, quan va explotar per sorpresa un reactor de l'empresa química IQOXE en l'accident químic més important a la demarcació des de l'any 1987 amb, com és perfectament sabut, un balanç de tres víctimes mortals.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«Hem acordat fer un front comú per reclamar que la gestió de les emergències torni al territori», ha anunciat Pau Ricomà a la sortida de la reunió. De fet, el protocol ja funcionava així fins a l'any 2007, quan el va absorbir l'actual Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT) i, per tant, va passar a centralitzar-se a la capital. «És un error, perquè ningú coneix millor el que passa aquí que la gent del territori», ha reclamat l'actual alcalde de Tarragona.
Els alcaldes del territori, tots a una: «Les sirenes havien de sonar»
Els alcaldes han mantingut el seu to dur envers la gestió del protocol el passat dimarts i la decisió de no activar les sirenes d'alarma malgrat les ordres de confinament que Protecció Civil sí que va emetre a través de les xarxes socials. «Tots els alcaldes hem coincidit que les sirenes s'haurien d'haver activat des del primer minut; que preventivament haurien d'haver sonat», ha subratllat Ricomà.
Els batlles també han coincidit que «calen sistemes més moderns i efectius de comunicació amb la població» en moments crítics com la tarda del passat dimarts, i han avalat la proposta de missatgeria SMS i telefonia mòbil que el conseller Buch va fer pública hores després de l'accident, des del centre d'operacions improvisat a La Canonja. La voluntat d'unió dels alcaldes és una reivindicació que torna sobre la taula des de l'accident, i que ja han apuntat també altres personalitats de renom com l'exdelegat al Govern a Tarragona, Cèsar Puig, en un article al digital 'Fet a Tarragona'.
«Reus no podem ser una segona corona»
Entre els participants a la reunió hi havia també Carles Pellicer, alcalde de Reus. Considera que la trobada era «necessària» i destaca com un punt important que la convoqués la patronal química. «Hem escoltat com està la situació segons ens han explicat, tot i que això està investigant-se i, per tant, veurem com acaba tot, però sí que hem parlat que això ens ha de fer adonar que hem d'actuar millor a partir d'ara», ha valorat a TarragonaDigital.
Una de les reclamacions dels batlles és que hi hagi «més transparència, millor informació i una revisió dels protocols de seguretat i d'emergència», ha explicat Pellicer. «Aquesta reunió d'avui s'ha de fer més sovint, hi ha d'haver una comissió de seguiment sobre com es desenvolupen les noves mesures de seguretat que, sens dubte, s'hauran d'implementar a partir d'ara».
El batlle reusenc també considera que cal no oblidar l'àmbit de les infraestructures, molt vinculat a la química i en el qual l'Estat, apunta, no fa les inversions que caldria. Pel que fa a la situació de Reus en concret, ha recordat que «som una segona corona, però és evident que hem de fer plantejaments diferents, no podem ser a una segona corona». Afirma que «la comissió d'emergències de Reus es va reunir des del minut 1 del coneixement de l'accident fins a l'endemà, per avaluar les necessitats d'una ciutat com Reus, tan pròxima a la química».