Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Selva amazònica peruana

El fum africà dels incendis, considerat el millor fertilitzant de la selva amazònica i dels oceans tropicals

Segons un nou estudi, els incendis que tenen lloc a l’Àfrica són molt més importants en la fertilització que el fòsfor, el nutrient més important de tots

Selva amazònica peruana
Selva amazònica | Pixabay

 

Fins fa poc, es creia que la pols sahariana era el principal fertilitzant  de l’Amazones i de l’Oceà Atlàntic tropical. Però un nou estudi ha descobert que les emissions de crema de biomassa  transportades des de l’Àfrica són una font potencialment molt més important de fòsfor per aquests ecosistemes que la pols sahariana.

Els nutrients presents en els incendis són transportats com a partícules atmosfèriques, o també anomenades aerosols. Els vents mouen aquests aerosols des del continent africà i els dipositen als oceans i a terra, on estimulen la productivitat del fitoplàncton marí i de les plantes terrestres.

Incendios en África
Incendis a l'Àfrica vistos des del satèl·lit | NASA

 

Aquesta important fertilització té la principal causa en el fòsfor, considerat el nutrient més important de tots en el procés de la fertilització.  Malgrat això, segons aquest estudi, els incendis africans juguen un paper encara més primordial que aquest nutrient en la fertilització de la selva amazònica, en l’Atlàntic tropical i els oceans meridionals.

La importància dels aerosols

Aquests aerosols tenen una tasca  primordial en la reducció de diòxid de carboni. I és que en el seu procés de fertilització de les aigües atlàntiques tropicals i en l’Amazones, estimulen la productivitat de dos dels grans focus de producció de biomassa primària, principals captadors del diòxid de carboni.

Així doncs, els nous descobriments tenen un paper important per saber com podria veure’s afectat aquest procés en un futur, ja que la combustió i les emissions d’incendis a l’Àfrica i els seus patrons i les quantitats  de transports d’aquests fums i aerosols, poden canviar dràsticament a causa d’un clima que està ràpidament canviant i amb una població humana que no para de créixer.

L’estudi  també representa una informació molt valuosa per a determinar el paper que jugaran aquests aerosols en el clima de la Terra. Tot i això, encara queden moltes coses per a determinar sobre com afectaran la radiació solar, als núvols o als cicles biogeoquímics terrestres.

Polvo sahariano transportado hasta América
Pols sahariana transportada fins a Amèrica | NASA

 

Un estudi laboriós

Per a dur a terme l'estudi, els investigadors van analitzar els aerosols recollits en filtres col·locats a la Guaiana Francesa, a l'extrem nord de la conca de l'Amazones, a la recerca de concentracions massives de pols transportada pel vent i el seu contingut de fòsfor total i soluble.

Després, van rastrejar el fum que es movia a través de l'atmosfera utilitzant eines de teledetecció per a comprendre el transport de fum de llarg abast des d'Àfrica durant els períodes en què es van detectar nivells elevats de fòsfor soluble.

L'estudi, que es publica en la revista Proceedings of the National Academy ofSciences, es basa en més de 50 anys de recerca innovadora sobre aerosols al Carib i a l’Amèrica Llatina pel professor emèrit de l'Escola Rosenstiel de la Universitat de Miami, Joe Prospero.

També et pot interessar...

  • L’escalfament global està contaminant el color dels oceans