Com són i com funcionen els autotests de la Covid: Aprèn a llegir els resultats

Aquestes noves proves es venen en farmàcies sota recepta

Un farmacèutic realitzant la prova serològica de la Covid
Aquestes noves proves es venen en farmàcies sota recepta | Europa Press

Amb el pas dels mesos són cada vegada més els avenços que s'han fet respecte al coronavirus. Les vacunes ja estan arribant als diferents països i cada vegada han sorgit més i diferents proves per poder realitzar i saber si una persona està contagiada de la Covid o si ho ha passat ja.

La veritat és que, malgrat que les més conegudes són les famoses PCR, fins al moment hi ha molts tipus més. Tant és així que fins i tot ja han començat a arribar a les farmàcies d'Espanya uns tests que poden realitzar-se a un mateix, això sí, sempre amb recepta mèdica i pagant-ho.

Com funcionen els autotests de les farmàcies?

L'objectiu principal d'aquests nous test que es poden adquirir en farmàcies és detectar si l'organisme de la persona en qüestió ha tingut contacte amb el virus, ja que el que identifica és la presència de dos tipus d'anticossos, IgM i IgG, davant la SARS -CoV-2.

Com ja s'ha sentit dir moltes vegades, aquests anticossos apareixen quan el cos detecta contacte amb el virus, és a dir, amb una persona contagiada. Aquests solen aparèixer en els primers 7 o 10 dies, serien els IgM des que una persona es contagia de covid, i després entre 10 i 15 després, aquests serien els IgG. El que no se sap d'ells encara és quant duren al cos.

És per això que aquestes proves poden detectar si has passat el virus, però no et diuen d'una forma precisa quan, de manera que no se sap d'una manera cent per cent fiable amb elles si s'ha passat la covid fa 2 mesos, per exemple, o es té en el moment.

Es tracten d'unes proves que podrien anomenar-se orientatives, ja que poden donar un indici que has passat la covid, o ho estàs passant, però no ho poden assegurar d'una manera totalment segura.

De fet, malgrat estar validats per la Comissió Europea i tenir un 95% d'efectivitat, les autoritats sanitàries afirmen que aquests nous tests no són els més útils en cas de sospitar que s'està infectat pel virus, en aquest cas caldria realitzar un test d'antígens o un PCR per assegurar-se al cent per cent.

Un altre dels problemes que podrien tenir és que, al ser un autotest, és la mateixa persona qui s'ho fa. Aquestes proves es realitzen a través de la sang, s'agafa una mostra i al cap de pocs minuts està llest el resultat. El problema? Es podria utilitzar una quantitat de sang que no fos l'adequada i obtenir així un resultat incorrecte, amb un fals positiu o fals negatiu.

Així cal interpretar els resultats

Una de les coses que cal tenir molt clares per poder interpretar el que es deriva de la nostra mostra de sang és els resultats que aquesta prova pot donar, ja que no sempre un resultat positiu significa ser contagiós en el moment, per exemple.

Hi ha quatre casos diferents i en tots ells parlarem sobre el cas en què es tracti d'un resultat real, cosa que, com hem dit, no pot confirmar-se al cent per cent:

  • IgG + / IgM +: En principi, indicaria un positiu en covid amb la infecció passada però bastant recent. Encara que, d'altra banda també pot significar que la persona pot haver-se contagiat, pot no haver-se contagiat o pot ser que tingui la infecció activa en el moment, no és molt precís.
  • IgG - / IgM -: En aquest cas, el resultat es pot llegir de la següent manera: en principi és un negatiu, però no se sap si és que no ha tingut covid mai o és que l'ha passat, però ja no pot contagiar o ja no té anticossos.
  • IgG + / IgM -: Indica, com el primer, que s'hauria passat la infecció, d'una forma més segura. En aquest cas, sí que se sap que s'ha tingut la infecció, però no la immunitat que té o el temps que podria ser positiu.
  • IgG - / IgM +: En aquest cas, el resultat determinaria que la infecció està activa, encara que per assegurar-ho caldria realitzar-se una PCR o un test d'antígens.

Comentaris

envia el comentari