Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una terrassa de la ciutat de Barcelona durant la pandèmia del coronavirus

El futur dels bars es complica a Espanya després de l'últim descobriment

Un estudi podria acabar amb la idea de flexibilitzar l'hostaleria

Imatge d'una terrassa de la ciutat de Barcelona durant la pandèmia del coronavirus
Imatge d'una terrassa de la ciutat de Barcelona durant la pandèmia del coronavirus | CatalunyaDiari.cat

L'hostaleria s'ha convertit en el sector més damnificat per la pandèmia de la Covid-19. En l'últim any, els bars i restaurants s'han vist sotmesos a nombrosos tancaments, així com reduccions en l'horari d'obertura, que ha acabat amb la fallida de molts negocis. Ara que l'evolució epidemiològica sembla estar donant un respir, moltes són les comunitats que plantegen iniciar una desescalada, que passa per un alleugeriment en les restriccions al sector. 

Tot i això, un últim estudi podria donar un cop de porta a les il·lusions dels empresaris i treballadors hostalers, ja que aquest desenvolupa que aquest tipus d'establiments suposen un elevat risc de transmissió de virus.

Els fets que preocupen a l'hostaleria

Fa uns dies, la Comunitat de Madrid va expressar el seu desig de permetre que es reduïssin les restriccions que giraven al voltant dels bars i restaurants. Antonio Zapatero, viceconseller de Sanitat de Madrid, i la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, sustentaven la seva opinió en què, en cap cas, s'havia establert que els negocis de l'hostaleria representessin un risc de contagi.

Però ara, l'estudi realitzat per la Universitat de Stirling al Regne Unit i publicat a la revista científica 'Journal of Studies on Alcohol & Drugs' podria fer replantejar la flexibilització dels horaris de bars i restaurants.

Al maig i l'agost de l'any passat, un grup d'investigadors es van proposar realitzar una investigació en els locals que van obrir al públic després del confinament. L'objectiu, comprovar en quina mesura s'havien adaptat a les mesures de seguretat imposades pel govern per evitar els contagis.

La majoria de locals havien adaptat de manera correcta els seus negocis, amb modificacions físiques com mampares o distància entre taules. Els investigadors, però, es van adonar que hi havia certes pràctiques que resultaven «preocupants», com ara l'estreta interacció entre els clients i els treballadors.

Un estudi que pot frenar el relaxament

Aquest nou estudi podria ajudar als governs, autoritats sanitàries i representants polítics a l'hora de decidir si aixequen les restriccions imposades a l'hostaleria i el risc que això comportaria.

«El nostre estudi va explorar i va observar les pràctiques comercials i els comportaments dels clients i el personal dels locals amb llicència a l'estiu de 2020, per tal de comprendre si els riscos de transmissió de la Covid-19 podrien gestionar-se», assenyala la directora de l'Institut de Màrqueting Socia, Niamh Fitzgerald.

En l'estudi es van tenir en compte els testimonis dels propietaris dels negocis per comprovar si entenien «els reptes als quals s'enfrontaven». L'objectiu era comprovar de primera mà com funcionaven els locals amb les mesures imposades pel govern britànic per evitar els contagis, «incloent qualsevol incident que pogués augmentar aquests riscos».

Els resultats de la investigació

Els investigadors posen sobre la taula la bona disposició dels locals de l'hostaleria a l'hora de treballar d'acord amb les mesures de protecció, encara que confessaven que, a vegades, existien problemes que els impedien poder dur a terme la seva activitat d'acord amb les normes establertes.

«Després de la reobertura, es van observar esforços substancials per canviar la disposició dels bars, que semblaven estar funcionant bé en molts locals, però eren freqüents alguns problemes, com el fet que el personal no portés l'equip de protecció individual, la gestió dels lavabos o les cues que es formaven», s'explica en la investigació.

Al marge de la gestió que el mateix personal pogués dur a terme per controlar els contagis als bars i restaurants, el que ha generat més preocupació és la manera en què els clients interactuaven, especialment després d'ingerir begudes alcohòliques: «Observem diversos incidents més preocupants -entre ells, clients que cridaven, s'abraçaven o interactuaven repetidament de forma estreta- que poques vegades van ser abordats pel personal», explica Fitzgerald.

Després de temps observant el paper que els locals d'hostaleria juguen a la pandèmia, els investigadors van arribar a la conclusió que, per moltes mesures que s'adoptin, hi ha un risc «potencialment significatiu» de transmissió de virus. «El tancament dels locals pot eliminar aquests riscos», encara que són conscients que «també poden causar importants dificultats als propietaris dels negocis i al personal», sentencien.