Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
tabac

Gairebé 1.500 persones van iniciar tractaments antidroga a la demarcació de Tarragona l'any 2018

Són gairebé 100 més que l'any anterior | L'addicció a l'alcohol i a la cocaïna, les més habituals

adicions
Els problemes d'addicció a les drogues són un tabú cada vegada menys ocult per a molts ciutadans que cerquen ajuda professional | Pixabay

 

Un total de 1.472 tractaments contra l'addicció a les drogues es van iniciar a la demarcació de Tarragona durant l'any 2018, segons confirma el darrer informe del Sistema d'Informació sobre Dependències (SID) de la Conselleria de Salut. Són una mica més dels que es van començar l'any anterior —1.368 nous tractaments—, i es concentren en els tres únics Centres d'Atenció i Seguiment (CAS) de les Drogodependències de la demarcació: Tarragona, Reus i Tortosa.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El tractament més habitual és el que vol posar fre a la dependència a l'alcohol, amb un total de 551 usuaris, xifra que suposa un terç del total. També esdevé molt seguit el tractament contra la cocaïna, amb prop de 450 casos entre els tres punts de drogodependència. Les dades són molt similars a les dels darrers anys, i no albiren cap repunt destacable més enllà de l'augment de pacients que sol·liciten iniciar el tractament.

El Camp de Tarragona es manté com una de les regions catalanes amb més tractaments contra l'addicció a l'heroïna

tabac
El doctor Amed Fabelo i la psicòloga Noemí Vivas, en un moment de l'entrevista amb TarragonaDigital.com | Àngel Ullate
 

En el cas de l'heroïna, on el nombre de tractaments iniciats el 2018 és notablement inferior a les altres dues drogues assenyalades (176 casos), és especialment destacable recordar que els dos centres del Camp de Tarragona són dels que atenen més casos de tot Catalunya, fet que situa el Camp de Tarragona, una vegada més, com una de les regions catalanes amb més casos.  En el cas del CAS de Tarragona ciutat, ubicat a l'Hospital Joan XXIII, és el centre que rep més usuaris de tot el país (sense comptar les presons) amb un total de 111 casos nous.

Els casos d'addicció al cànnabis i al tabac es mantenen amb un índex de tractament professional més baix, malgrat la popularitat d'aquestes addiccions. «S'han de poder oferir totes les eines possibles per ajudar a promoure l'abandonament definitiu del tabac des de tots els àmbits: prevenció, desintoxicació... estem parlant d'una addicció, i com a tal requereix ajudes i facilitats», valorava el doctor Amed Fabelo, del CAS de Joan XXIII, en una entrevista recent amb TarragonaDigital.com.

Un 42% dels nous tractaments antidroga que s'han iniciat a Catalunya són antitabac

tabac
Un dels aparells que serveixen per controlar la qualitat de l'aire expirat per fumadors al CAS GiPSS de Tarragona, amb la llum verda | Àngel Ullate
 

Segons l'informe, durant el 2018 es van iniciar gairebé 14.000 tractaments per dependència de les drogues arreu de Catalunya, una xifra en sintonia amb les d'anys anteriors. Gairebé 6.000 d'aquests casos (un 42,2% del total) corresponen al tractament de l'addicció contra l'alcohol, un 23,9% a la cocaïna, un 13,8% corresponen al cànnabis i un 11,9% d'ells són contra l'heroïna. En el cas del tabac, només representa un 3,7% d'aquest total de nous tractaments.

També et pot interessar