El mes de novembre passat es va sentir parlar de la mesura per primera vegada. El PP gallec va presentar una proposta de llei per a modificar l'actual que, en cas d'aprovar-se i tirar endavant, permetria fer que administrar-se la vacuna contra el coronavirus sigui obligatori en la comunitat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Ja es va dir, en aquells dies, que molt probablement la mesura seria aprovada en la comunitat de Galícia, perquè els del PP compten amb majoria absoluta en la Cambra regional. Avui és finalment el dia en què aquesta proposta de llei serà aprovada, segons informa 'La Sexta', si bé encara no s'ha especificat a partir de quan entraria en vigor.
Illa sobre la vacunació obligatòria: «No crec que faci falta»
La veritat és que, malgrat que es tracta d'una mesura que sí que es pot prendre, el Ministeri de Sanitat ja va aconsellar no fer la vacunació contra la covid obligatòria. També ho han desaconsellat, en els últims mesos, diversos experts en la matèria.
De fet, el propi exministre de Sanitat, Salvador Illa, va parlar del tema, assegurant que malgrat que era una opció, considerava que no es tractava d'alguna cosa que fes falta imposar a Espanya. «Crec que la ciutadania reaccionarà bé, no crec que faci falta fer la vacuna obligatòria, és un escenari que no hem de descartar, però no crec que faci falta, sincerament», va assegurar llavors.
Ara, sembla que Galícia ha pres la decisió d'obligar a administrar-se aquesta vacuna contra el coronavirus i es tractaria de la primera comunitat d'Espanya que ho fa.
Les multes que podrien posar per no administrar-se la vacuna
«Negativa injustificada a sotmetre's a mesures preventives, consistent en la vacunació o immunització prescrita per les autoritats sanitàries, d'acord amb establert en aquesta llei»: Aquest seria exactament, segons el text de la llei proposada pel PP, el motiu de la sanció en negar-se a posar-se la vacuna.
El negar-se a posar-se l'esmentada vacuna consistiria, en la majoria dels casos, en una infracció lleu, segons el que contempla el document del PP, això acabaria desembocant en una multa de 1.000 a 3.000 euros.
Ara bé, mentre que, com diem, en gran part dels casos podria considerar-se com una infracció lleu, hi ha uns altres en els quals es podria contemplar que s'està cometent una infracció greu. En aquests casos les multes podrien arribar a ser de fins a 60.000- -podrien anar dels 3.000 als 60.000 euros-.
Aquest cas podria donar-se únicament quan el negar-se a posar-se la vacuna contra la Covid «pugui suposar un risc o un mal greu per a la salut de la població, sempre que no constitueixin infracció molt greu».
D'altra banda, cal esmentar que de moment, i tenint en compte que es tracta d'alguna cosa que encara no s'ha aprovat de forma 100% oficial, no s'han donat més especificacions sobre el tema. És a dir, no se sap en quins casos concrets es consideraria infracció lleu i en quins seria infracció greu.
Alguna cosa que pot prendre's com a referència, per exemple, és que el fet que un sanitari no se sotmeti a una quarantena quan les seves condicions així ho requereixen estan dins d'un apartat d'infracció 'molt greu', la qual cosa suposaria una de les multes més altes, de fins a 600.000 euros en el cas més greu.
Així doncs, caldrà veure si finalment la proposta de llei tira endavant, encara que tot apunta al fet que sí, i, en cas que així sigui, quines seran les especificacions d'aquesta.