Gallina Blanca

Gallina Blanca tanca la seva planta de Sant Joan Despí

Les instal·lacions van obrir ara fa 60 anys

El Grup Agroalimen va fer públic el desembre passat que tancaria la planta de Gallina Blanca situada a Sant Joan Despí des de fa 60 anys, aquest divendres, 2 d'agost, ha estat l'últim dia en què les històriques instal·lacions han obert les seves portes. Ara, l'edifici serà utilitzat com a seu corporativa del grup Agroalimen, al qual pertany Gallina Blanca. A partir d'ara, la producció es traslladarà a Osca i els treballadors de la planta han arribat a un acord que inclou jubilacions, indemnitzacions i recol·locacions dins de l'empresa, segons informa 'TV3'.

La companyia, que va fundar durant la Guerra Civil Lluís Carulla, es va traslladar a finals dels anys 50 a Sant Joan Despí, quan, a causa de l'èxit de les pastilles de brou Avecrem, les instal·lacions de Barcelona es van quedar petites.  El nou projecte constava d'una granja avícola pròpia i l'edifici principal, que tenia fins i tot un auditori on es feien les emissions radiofòniques de Gallina Blanca.

Gallina Blanca
L'empresa ha estat oberta durant 60 anys a la ciutat del Baix Llobregat | Cedida

Un punt de referència del treball femení a la ciutat

Un treballador de l'Arxiu Municipal de Sant Joan Despí, on es guarden els papers del projecte original de la construcció de l'edifici, recorda que «el moment va coincidir amb l'onada migratòria», a més assegura que «Gallina Blanca era l'empresa insígnia» de la zona. Va ser la primera empresa a situar-se al futur polígon Fontsanta i l'any 1957 ja s'havia començat a produir, tot i que les obres no havien acabat.

A més, Gallina Blanca també va ser clau per la incorporació de la dona al món laboral. Sanz recorda que  «moltes dones van anar a treballar a l'empresa fins i tot amb treballs qualificats. No només desplomaven gallines, sinó que eren a administració, als laboratoris...», el que va convertir Gallina Blanca en «un punt de referència del treball femení a Sant Joan Despí». Una empres que després dels seus 60 anys carregats d'històries tanca les seves portes per convertir-se en la seu corporativa del grup Agroalimen.

També et pot interessar...