Des de fa temps les benzineres espanyoles ho adverteixen. A partir d'aquesta setmana s'espera un canvi important en el preu dels carburants. Tot un cop per als conductors, que es tornen a sentir perjudicats de nou per l'increment de la gasolina i el dièsel.
El 31 de desembre passat, finalitzava l'ajuda dels 20 cèntims que concedia el Govern per al proveïment. Va servir, d'alguna manera, per contenir la imparable pujada dels preus a partir que esclatés la guerra d'Ucraïna. La bonificació devia implantar-se només de manera temporal durant unes setmanes, però es va acabar prolongant gairebé nou mesos.
Ara és possible que ens trobem en un escenari molt similar al que es va produir l'any passat. De moment, des de començament del 2022 la gasolina ha elevat el seu valor un 20% mentre que el dièsel va fer el mateix un 16,7%. Això en tan sols un mes.
La gasolina ja s'està pagant a una mitjana d'1,66 euros el litre davant dels 1,70 euros del gasoil, segons recull l' Sport . Comptabilitzen fins a cinc pujades les últimes setmanes. Però aquests augments no s'aturaran aquí.
Durant un temps ens havíem acostumat a emplenar el dipòsit a 1,50 euros. Tot fa indicar que serà la quantitat més barata amb què farem provisió de gasolina en uns quants mesos.
El motiu pel qual es dispara el preu dels combustibles
El 5 de febrer passat va entrar en vigor una mesura adoptada per la Unió Europea que pretén castigar l'economia de Rússia. Des d'aquella data ja no es permet la importació de carburants des d'aquell país. La majoria de territoris han anat emmagatzemant aquesta matèria, conscients de les limitacions que tindrien a partir d'ara.
Però un cop finalitzin aquestes partides, hauran de sortir al mercat a la recerca de més combustible. I davant l'escassa oferta que hi ha es trobaran uns preus exagerats. Els països que poden subministrar benzina i gasoil ho oferiran molt més car i tot això també es deixarà notar a la butxaca del client.
No es pot descartar que d'aquí a uns mesos tornem a acostar-nos una altra vegada als 2 euros. Es repetiria una situació molt similar a l'experimentada l'estiu passat, quan la situació va ser crítica. Allò va obligar l'Estat a mantenir la bonificació fins que s'estabilitzin els preus.
Hi ha més preocupació sobretot al nord de la Península, que és on tradicionalment els carburants solen costar molt més. En una trobada recent amb el president del Govern, els responsables de Repsol i Cepsa, li van transmetre la seva preocupació a Pedro Sánchez.
La situació d'inestabilitat mundial i les restriccions imposades a Rússia acabaran disparant els combustibles. No hi ha motius que convidin a pensar el contrari. El president de l´Associació Nacional d´Estacions de Servei Automàtiques (AESAE), Manuel Jiménez, així ho confirmava. «És un producte molt sensible a qualsevol situació d'inestabilitat», va explicar. Dona a entendre que repercutirà de manera negativa sobre els conductors.
Quina situació es pot generar amb els carburants?
La previsió és que la pujada es vagi fent de manera gradual al llarg de les pròximes setmanes. La por principal és que s'assoleixin els màxims al llarg de les vacances de Setmana Santa. És una època on es multipliquen els desplaçaments i les economies domèstiques ho notarien en excés.
No és descartable que el Govern recuperi novament les ajudes de manera temporal. És una cosa que sempre està sobre la taula, i més aquest any que tenim doble cita amb les urnes.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp