YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

GRAN NOTÍCIA: El mític gat fer arrela a Catalunya

Un estudi ha permès confirmar la presència de manera estable i permanent del gat fer a l'Alta Garrotxa, una espècie molt poc coneguda i estudiada

Un recent estudi realitzat per Pau Fererico Arché i atorgat per una de les Beques Ciutat d’Olot, ha permès confirmar la presència estable i permanent d’una població d’entre 13 i 16 exemplars de gat fer a l’espai d’interès natural de l’Alta Garrotxa.

Els mostrejos duts a terme permeten identificar-ne la distribució en pràcticament tota la superfície d’aquest indret. De fet, segons Arché, caldria mostrejar més a fons la zona de Sadernes, El Mont i Albanyà per tal de confirmar la presència del gat fer (Felis s. Silvestris), ja que de moment no s’hi ha trobat exemplars, tot i que és molt probable que hi siguin, ja que l’hàbitat ecològic hi és present.

Un gat poc conegut

Segons Arché, el gat fer o gat salvatge és una espècie molt poc coneguda i estudiada, malgrat trobar-se arreu de la península Ibèrica. A Catalunya, que se sàpiga fins a l’actualitat, se n’han trobat a Osona, al Ripollès, a la Garrotxa i a l’Alt Empordà.  

Per altra banda, el científic remarca que, gràcies als resultats de l’estudi, el gat fer presenta una introgressió genètica amb el gat domèstic. Aquesta hibridació pot suposar un problema en zones on el gat fer i el gat domèstic comparteixen territori i hi ha una alta densitat.

Les seves amenaces

L’estudi també ha permès esbrinar quines són les principals amenaces que juguen en contra del gat fer. Entre elles destaquen la pèrdua del seu hàbitat per la desforestació o construcció d’estructures urbanes, la fragmentació del seu hàbitat empobrint el seu estat genètic, el control dels depredadors per la caça i la possibilitat d’hibridació amb el gat domèstic.


Comentaris

envia el comentari