Empleats de General Cable accedint a les instal·lacions de Manlleu el 22 de novembre de 2019

General Cable avança el tancament de la planta: «Ens han tractat com a gossos»

L'empresa al·lega una disminució de feina i els treballadors denuncien que s'usa la pandèmia com a excusa

Indignació entre els treballadors de l'antiga planta General Cable de Manlleu (Osona), dedicada a la fabricació de cables, després que la direcció de Prysmian Group els comuniqués divendres el cessament d'activitat de forma fulminant. Actualment hi ha 137 treballadors a la planta i una setantena aniran a l'atur un cop finalitzi el permís retribuït d'un mes. La resta faran tasques administratives durant els pròxims mesos o es dedicaran a ultimar les darreres comandes que tenien fins a finals d'any.


«La producció directa ja s'ha acabat», ha afirmat en declaracions a l'ACN el president del comitè d'empresa, Jaume Mata. Explica que la direcció ha al·legat el tancament avançat per la crisi econòmica de la pandèmia i la caiguda de les comandes entre els principals motius. 


Per Mata, però, «de feina n'hi ha» i fins al mateix divendres encara van arribar camions amb material per seguir amb la producció i complir amb les comandes que tenien aquests dos últims mesos de l'any. Això demostra, diu, que s'ha utilitzat la pandèmia «d'excusa» per avançar-ne el tancament. I subratlla que la resta de plantes que tenen a l'estat espanyol funcionen a un ritme «més que bo». 

«Ens han tractat com a delinqüents i gossos»

Per altra banda, remarca que les condicions amb les quals es farà el tancament de la planta estan totes pactades a l'acord a què es va arribar el novembre del 2019. En aquell moment, a la planta de Manlleu hi havia 330 treballadors i dues terceres parts ja van ser acomiadades el 31 de gener d'aquest any. La previsió era tancar la planta abans d'acabar el 2021. 


Mata admet que sabien que el tancament podia passar abans del desembre del 2021 però critiquen les formes amb què s'ha donat a conèixer. «Ens han tractat com a delinqüents i gossos», remarca amb indignació. L'anunci es va donar a conèixer durant la reunió de la comissió de seguiment i es va fer efectiu el mateix divendres a la tarda. Es queixa que la companyia va reforçar la seguretat i que els treballadors que no van ser avisats del tancament, ja no van poder entrar ni a recollir els objectes personals. 


A partir d'ara, remarca Mata, estaran molt atents per comprovar que es compleix al cent per cent amb el full de ruta acordat amb l'empresa.