Segueixen les reunions de representants sindicals d'Unió de Pagesos amb els governs català i espanyol per mirar de solucionar la crisi de l'avellana que ha deixat uns resultats molt negatius aquesta temporada, amb pèrdues de fins a 10,7 milions d'euros, segons Unió de Pagesos. Aquest dimarts representants del sector es van reunir de nou amb la Generalitat per discutir les mesures necessàries per sortir de la crisi. Segons Rafael Español, portaveu del sindicat, la Generalitat està disposada ha lluitar pel sector però no concreta terminis ni accions clares.
Joves pagesos, una de les preocupacions del sindicat
La reunió del dimarts va servir, entre altres coses, per parlar del que el sector havia fet arribar al Ministeri d'Agricultura feia una setmana. Madrid es va comprometre a fer alguna cosa si abans el Departament d'Agricultura de la Generalitat feia moviments per ajudar els pagesos. Per això aquests van decidir mantenir una segona reunió amb el Departament i acordar, ara si, mesures concretes per pal·liar aquesta crisi.
Una crisi provocada per la caiguda de la producció i la baixada dels preus, que ha provocat una de les pitjors temporades que recorden els pagesos. Una de les demandes del sindicat és la d'ajudar als joves que s'han introduït al sector fa poc i que no poden complir amb el pla de treball compromès per rebre les ajudes del govern per fer inversions. «Ens diuen que jugaran fort amb el tema dels joves», manifesta Español.
Segons aquest el govern mirarà de quina manera pot avalar els joves perquè puguin comptabilitzar aquest 2018 com un any de carència, que no compti per complir amb el pla de treball marcat pels primers cinc anys d'activitat. És fonamental perquè puguin rebre les ajudes per fer inversions i continuar. Segons Español la Generalitat té clar que la implicació dels joves al sector és fonamental per no deixar-lo perdre. Així i tot no han concretat com ho faran.
El pla de xoc per l’avellana, un tema complicat
Una de les demandes que el sindicat ha fet arribar a Madrid i a Barcelona és la d'un pla de xoc pels pròxims tres anys que permeti al sector no ofegar-se en aquesta crisi. Demanen que se'ls hi atorguin 400 euros per hectàrea d'avellanes en forma d'ajudes públiques.
Es tractaria d'atorgar els 120 euros per hectàrea que ja estan previstos per la Unió Europea en cas de crisi i que ja s'havien donat anteriorment, més 280 extres per fer front als danys d'aquest any. Segons Español, la Generalitat no veu problema en posar en marxa la primera part de l'ajuda, els 120 euros per hectàrea, si es fa com s'havia fet anteriorment: La Generalitat pagava 60 euros i el Ministeri els altres 60.
Español creu que si la Generalitat fa un pas en aquest sentit podria ser el senyal que mobilitzaria el Ministeri. Amb tot, però, el Departament d'Agricultura no ha concretat res més. Ni com ho farà ni d'on es trauran els diners per poder donar aquestes ajudes.
Els anys 2000, arran de diverses crisis al sector de la fruita seca, la Unió Europea va permetre als estats membre donar una ajuda de fins a 120 euros per hectàrea en èpoques difícils. El sector de l'avellana va rebre l'ajuda fins als anys de la crisi, moment en el qual les dues administracions van començar a retallar aquestes ajudes. El Ministeri va aprovar una ajuda de 8 euros per hectàrea pels anys 2016 i 2017 però que mai va arribar als pagesos. «Ens preguntem on estan aquests dos milions d'euros aprovats», reivindica Español. Fa tres anys que no reben cap ajuda per part de les administracions i ara, amb els problemes viscuts aquest any, exigeixen que es tornin a posar en marxa.
Assemblea de pagesos a la Selva del Camp
Unió de Pagesos ha convocat aquest vespre una assemblea de productors d'avellana a la Selva del Camp per tractar la crisi i per traslladar el resultat de les reunions mantingudes amb el Ministeri i el Departament d'Agricultura als pagesos. Español diu que en aquesta trobada es decidirà si es dur a terme alguna acció concreta de protesta o no. De moment, no es faran mobilitzacions continuades, ja que entenen la bona voluntat del govern.
Així i tot reclamen que durant la taula sectorial de fruita seca que se celebrarà el sis de novembre a Tarragona, el Govern porti ja propostes concretes. Si no és així, es podrien plantejar mobilitzacions. «El problema està aquí, que es mullin i pressionin si volen tenir avellanes», exigeix Español al govern català.
NOTÍCIES RELACIONADES:
2018, el pitjor any de la història de l'avellana a Tarragona