El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

La Generalitat manté la porta oberta al toc de queda, però esperarà a finals de setmana

Les declaracions sorgeixen després que Salvador Illa confirmés que el govern espanyol estudia aplicar-lo

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat que el Departament de Salut té sobre la taula la possibilitat d'un toc de queda però que no s'ha pres cap decisió sobre aquesta qüestió. Així ho ha dit just després que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, hagi admès que el govern espanyol estudia aplicar-lo i que ho abordarà primer amb les comunitats autònomes.

Segons la també portaveu del Govern, s'ha de veure què proposa el Ministeri en les pròximes hores i ha afegit que el Govern no descarta cap mesura. Budó ha explicat que a finals de setmana es començarà a veure si les mesures decretades la setmana passada són suficients o si calen mesures addicionals o accions més «dràstiques» com podria ser demanar l'estat d'alarma.

Budó recorda que l'estat d'alarma encara no ha estat necessari

Budó ha recordat que al llarg de la gestió de la pandèmia el Govern sempre ha dit que demanaria l'estat d'alarma en cas que fos necessari. Fins ara, tal com ha assenyalat, no ho ha estat perquè les mesures que s'han anat aplicant tenien cobertura legal suficient i estaven avalades pels tribunals.

A finals de setmana serà el moment, segons Budó, d'analitzar si el tancament de bars i restaurants és suficient o calen mesures «addicionals» o accions més dràstiques com seria l'estat d'alarma. Una opció que tot i estar sobre la taula, com d'altres mesures, el Govern no ha pres cap decisió respecte d'això.

El ministre Illa ha apuntat que el toc de queda requereix declarar l'estat d'alarma i ha afegit que abans volen saber si compten amb el suport suficient al Congrés per tenir l'opció d'allargar la mesura més enllà de 15 dies. En roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres, Illa ha afirmat que caldrà discutir l'àmbit d'aplicació territorial del toc de queda, si ha de ser a tot l'Estat espanyol o per autonomies.

«Pot adoptar-se a tot el territori o només a una part», ha afirmat el ministre de Sanitat. D'altra banda, Illa ha confirmat que l'executiu de Pedro Sánchez no demanarà una pròrroga de l'estat d'alarma que hi ha vigent a Madrid -per confinar perimetralment- i que decau dissabte a la tarda.