El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere

La Generalitat culpa al govern espanyol per la manca de finançament per donar suport al món local

Ho ha dit la consellera de la Presidència, Meritxell Budó

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha defensat la cooperació i coordinació del Govern amb el món local i ha assenyalat l'Estat com a culpable de la manca de finançament. En dues interpel·lacions del ple del Parlament, Budó no ha concretat la xifra de diners que es destinaran a un pla de xoc per als ens locals i s'ha limitat dir que «s'està acabant de quantificar».

Segons Budó, cal finançament i liquiditat i ha criticat l'Estat per la manca de recursos. Segons la consellera, la pandèmia ha demostrat que Catalunya és «inviable» si continua sent una autonomia. Per això ha argumentat que «el millor que es pot fer» per al món local és «aconseguir la independència»: «Només així podrem donar resposta real als ciutadans», ha afegit.

La consellera de Presidència ha carregat contra el govern espanyol per la seva actuació durant la pandèmia i ha tornat a retreure que intentés «quedar-se amb els romanents dels ajuntaments». En aquest sentit, ha lamentat que Catalunya no disposi dels recursos per ajudar a «un finançament just i correcte dels ens locals».

Per la seva banda, la diputada del PSC-Units Marta Moreta ha reclamat a la consellera concreció sobre el pla de xoc per als ajuntaments i ha ironitzat que el Govern és capaç d'enviar nano satèl·lits a l'espai però, en canvi, no ho és per fer un pla econòmic per al món local per fer front a la pandèmia. «Aquesta cogovernança no es veu per enlloc. Cal intensificar la cooperació amb els ens locals i liquidar durant el 2021 els deutes que el Govern manté amb els ajuntaments», ha reclamat.

 

Budó reivindica les mesures del Govern per frenar la pandèmia

Segons les darreres dades del departament de Salut, Catalunya està aconseguint mantenir una tendència a la baixa de la corba del coronavirus. La velocitat de transmissió, l'Rt, ha baixat per sota de l'1 situant-se en un 0,96 mentre que el risc de rebrot ha disminuït 38 punts col·locant-se en 747. A més, la positivitat de les proves PCR també baixa i és d'un 11,69%. Malgrat tot, aquest dimecres s'han registrat 3.710 nous contagis i 38 defuncions.

Segons Budó, les mesures «eren necessàries per evitar la propagació descontrolada de la pandèmia. Són unes mesures dures però per l'evolució de les dades epidemiològiques, efectives». «Si aquestes mesures són efectives és, sobretot, gràcies a la responsabilitat de la majoria de la població catalana. La corresponsabilitat per part de tothom és essencial per poder fer front a la pandèmia i evitar-ne el col·lapse sanitari», ha dit en un fil a Twitter.