Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020

La Generalitat preveu destinar 330 milions d'euros per fomentar la promoció d'habitatge de lloguer assequible

La crisi del coronavirus ha tingut un gran impacte en el mercat de l'habitatge
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020
La Generalitat preveu destinar 330 milions d'euros dels fons europeus a la promoció d'habitatge assequible| ACN

La Generalitat preveu destinar 330 milions d'euros dels fons europeus a una iniciativa per fomentar la promoció d'habitatge de lloguer assequible. Així s'ha comunicat durant la roda de premsa de presentació de l'estudi de COHABITAC sobre els 'Reptes i limitacions de la promoció i la gestió d'habitatges de lloguer social a Catalunya'. A més a més, el programa social 'Femlloguer.cat' també ha anunciat que pretén incrementar la promoció pública i privada, així com l'activitat constructora d'instal·lacions i serveis.
El secretari de l'Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha explicat que cal «elevar les xifres de producció d'habitatge social i donar resposta a la demanda d'aquest tipus d'habitatge i a les sol·licituds en espera».

La crisi del coronavirus ha tingut un «impacte multiplicat per dos» en el mercat de l'habitatge respecte a altres sectors, ha apuntat Serra, ja que les administracions han vist reduïda la seva capacitat d'inversió, però la demanda ha augmentat notablement. Entre les «dificultats» per produir habitatge assequible, el secretari ha apuntat al cost del sòl, la dificultat de mobilitzar sòl municipal destinat a habitatges de protecció oficial, els preus dels mòduls «desfasats» i la manca de mecanismes per garantir el cobrament del lloguer per part dels promotors.

Catalunya té sòl amb una capacitat per construir 192.000 habitatges de protecció oficial, per això, Serra ha volgut destacar la importància de mobilitzar-lo i generar-ne més per fer front a l'augment de la demanda. El Pla territorial sectorial d'habitatge preveu incrementar el parc d'habitatge de lloguer social amb 197.000 habitatges en quinze anys, dels quals 110.000 seran immobles de protecció oficial de nova construcció. «Hem d'incrementar fins al 15% d'habitatge social a municipis de forta demanda acreditada i aconseguir que el 7% d'habitatges principals siguin destinats a lloguer social», ha explicat.

Per això, el secretari d'Agenda Urbana ha demanat als municipis que facin públics els patrimonis de sòl i habitatge. La inscripció d'aquest patrimoni en el registre de planejament ha de permetre a les administracions posar a disposició dels agents el sòl per promoure habitatge de protecció oficial.

La demanda ha incrementat en els últims anys

Lamentablement, la demanda d'habitatges socials s'ha incrementat de manera «desproporcionada» en els últims anys. El 2015 es van registrar 40.000 peticions d'habitatges de protecció oficial, una xifra que ha augmentat fins a 141.000 al setembre d'aquest any. Per aquest motiu, Serra demana «ajustar els preus de venda i rendes màximes d'habitatges de protecció oficial perquè siguin assumibles per usuaris i promotors», i ha qualificat de «molt urgent» l'actualització dels mòduls cap a un mòdul únic.

Per altra banda, també ha destacat la importància de donar garanties als promotors per al cobrament de les rendes, a través d'ajudes per a persones amb dificultats per pagar el lloguer d'immobles assequibles.