La Generalitat de Catalunya ha imposat una multa de 1.600 euros a la immobiliària Barcelona Business Society (Barcelona Selecta), denunciada per la Plataforma per la Llengua per haver insultat una clienta per parlar en català i coaccionat una treballadora perquè no donés atenció en aquesta llengua.
No obstant això, la Direcció General de Comerç no entra a valorar el tracte vexatori sinó que obre expedient sancionador per l’incompliment de l’article 8.3 de la Llei de comerç, serveis i fires, que estableix l’obligació per a les empreses de garantir l’atenció oral en català i castellà, com a llengües co-oficials.
L'administrador va insultar greument a una clienta
Plataforma per la Llengua va emprendre accions legals contra l’empresa l’abril del 2018 en nom de la clienta afectada, Montse Castellà (cantautora tortosina i ex cap de gabinet de l’ex consellera Laura Borràs). Segons la denúncia, l’administrador de la immobiliària es va dirigir a Castellà en aquests termes, en conversa telefònica: «Me cago en ti, mala puta, y en tu idioma catalán», entre altres expressions, després que Castellà s’hi dirigís en català.
Després que la Plataforma per la Llengua presentés una denúncia davant la Direcció General de Comerç, el cas ha acabat amb la imposició d’una multa a l’empresa de 1.600 euros per l’incompliment de l’article 8.3 de la Llei de comerç, serveis i fires, que estableix l’obligació per a les empreses d'atendre als clients, tan si se li dirigeixen en català com en castellà o, a l'Aran, en aranès. L’empresa ha reconegut els fets i accepta pagar. Comerç no sanciona, però, ni els insults ni el tracte vexatori a la clienta, sinó la negativa a atendre un client que es va adreçar en una de les llengües oficials.
Un cas públic
El cas de Montse Castellà és públic, perquè la mateixa cantautora el va relatar en un article d’opinió publicat el 9 d’abril a ‘elNacional.cat’. Allà, Castellà reprodueix tota la conversa telefònica mantinguda amb l’empresa, primer amb el seu administrador, qui profereix els insults i improperis en sentir que la seva interlocutora parla en català. En una segona trucada que va intentar la denunciant, la conversa és amb una treballadora de la immobiliària,que sí que s’adreça en català a la denunciant fins que el primer individu detecta a qui està atenent i munta en còlera fins que la treballadora, nerviosa, penja.
Poc després, Barcelona Selecta va admetre públicament els fets a través del seu web. En una nota va admetre tres aspectes que vulneren la Llei de política lingüística i un de la Llei 18/2017, de comerç, serveis i fires. No obstant això, en la mateixa nota, l’empresa considerava que aquelles persones que se’ls adrecen en català estan obligades a parlar en castellà quan Barcelona Selecta els contesta en castellà.
La Direcció General de Comerç de la @gencat multa Barcelona Selecta per catalanofòbia
Ho fa després que la @llenguacat emprengués accions legals contra aquesta immobiliària l'abril del 2018 per discriminar i vulnerar els drets dels consumidors
https://t.co/erQQp31FZZpic.twitter.com/lG0aXqe8P9— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) 10 de maig de 2019
Des de la Plataforma per la Llengua celebren amb tot aquest divendres la «multa per catalanofòbia» de la Direcció General de Comerç. «Els casos de catalanofòbia no poden quedar impunes i, per aquest motiu, l’entitat treballa per aconseguir que les administracions de tots els territoris de parla catalana apliquin un pla de xoc per aturar-les», afirmen en un comunicat.
També et pot interessar