Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un investigador de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta

Generalitat i sector porcí treballen per mantenir la pesta porcina lluny de Catalunya

Des del gener s'han fet 45.000 extraccions de sang i 13.000 PCR

Un investigador de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta
La Generalitat i el sector porcí treballen per mantenir la pesta fora de Catalunya | ACN

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i el vicepresident del Govern amb funcions, Pere Aragonès, s'han reunit aquest dimarts de forma telemàtica amb el sector porcí per abordar la problemàtica de la pesta porcina africana (PPA), de la qual ja s'han detectat brots a Alemanya i Bèlgica. Jordà ha assegurat que s'han «conjurat» per «mantenir Catalunya lliure» de la pesta porcina i ha deixat clar que «qualsevol euro que avui dediquem a la prevenció, són centenars de milers d'euros que ens estalviarem si entra aquest virus».

La consellera ha dit que des del gener fins ara s'han fet 45.000 extraccions de sang als porcs per controlar els anticossos i més de 13.000 PCR. «Si trobem el més mínim indici, actuarem de forma rapidíssima», ha apuntat. 

L'administració catalana i el sector porcí s'han reunit de forma telemàtica per abordar de forma conjunta la problemàtica de la pesta porcina africana i, com s'hauria d'actuar, en cas que arribés algun cas a Catalunya. En declaracions a l'ACN a la sortida de la reunió, Jordà ha explicat que, des que es va detectar el primer focus a Bèlgica l'any 2018, «ja vam crear una comissió interdepartamental i ens vam posar a treballar amb un pla de contingència». 

La titular d'Agricultura ha dit que hi ha una «complicitat extrema» entre la Generalitat i el sector porcí i ha dit que tots s'han conjurat perquè «Catalunya quedi lliure de l'arribada de la pesta porcina». Jordà també ha volgut deixar clar que, en cap cas, aquest virus afecta les persones, només els animals. 

La consellera ha apuntat que el sector porcí és «extremadament important» pel país i recorda que representa un 35% de la producció agrària i un 70% de l'exportació càrnica. «En aquest país hi ha uns 7,5 milions de porcs i això representa un teixit productiu pel país abismal», ha expressat Jordà, que ha afegit que «en un context de forta pandèmia i amb una crisi sanitària, només ens faltaria un sacseig així». 

Mesures per prevenir l'entrada de la pesta porcina

Jordà ha explicat que no s'ha arribat a cap novetat concreta en la reunió però sí que «s'ha afinat quin seria l'ordre de prioritats». En aquest sentit, la consellera ha explicat que entre les mesures per prevenir l'entrada de la pesta porcina al país hi ha la desinfecció dels camions que transporten animals, la bioseguretat a les granges o el control de les poblacions de senglars. 

Sobre els recursos destinats a evitar l'entrada de la pesta porcina, Jordà ha dit que el Departament està «aportant tots els recursos que pot», però ha admès que «si volem fer front a tot plegat encara n'hi haurem de posar més». «Allò que hàgim de reforçar, ho farem», ha sentenciat la consellera. 

En relació amb la proposta que reclamen alguns sectors com Unió de Pagesos en referència a un reforç fronterer, la consellera ha recordat que «estem en un lliure mercat i no podem posar-nos amb els Mossos a les fronteres a fer aquest tipus d'accions». Tot i això, Jordà ha apuntat que poden fer algunes accions com ara instaurar controls dels Mossos en altres punts de les carreteres o fer inspeccions 'in situ' per part de veterinaris. 

De fet, Jordà té clar que si la pesta porcina arriba a Catalunya, ho farà «en quatre rodes» i, per això, ha assegurat que faran «l'impossible» perquè no passi. També ha avançat que alguna de les mesures que el sector ha posat sobre la taula, tot i que no seria potestat de la Generalitat dur-les a terme, és que s'instal·lin una espècie d'arcs a les fronteres per on haurien de passar els transportistes o una mena de matalassos que desinfectarien les rodes dels camions.

Unió de Pagesos reclama més controls


Unió de Pagesos ha demanat a la Generalitat que extremi les mesures de bioseguretat en el moviment d'animals per evitar l'entrada de la Pesta Porcina Africana (PPA) a l'Estat. Segons el sindicat, es tracta d'una malaltia amb una alta capacitat de contagi i virulència que comportaria «greus conseqüències econòmiques» pel sector. Per això, UP demana que es verifiqui la documentació dels transportistes i es revisin visualment els animals a la frontera. 

El sindicat ha demanat a la Generalitat que les granges que acullin garrins d'origen intracomunitari disposin d'un moll de càrrega d'animals, i que la descàrrega de pinso també es faci des de l'exterior de la granja per evitar que els vehicles entrin al recinte. També reclamen que es posin en pràctica «totes les mesures a l'abast» per controlar la població de porcs senglars, ja que asseguren que en els països on hi ha un alt grau de bioseguretat a les granges l'origen de la transmissió de la pesta porcina africana són els porcs senglars. De fet, asseguren que els brots de PPA detectats a Bèlgica i a Alemanya van sorgir únicament en porcs senglars i no van tenir lloc en cap granja.

Assegurar una producció porcina estable

El sindicat considera que cal assegurar una producció porcina estable i segura a llarg termini. Per això, defensa que es potenciï el cicle tancat en l'àmbit del territori: granges especialitzades en garrins, i altres, en engreix. D'aquesta manera s'aconseguiria disminuir el moviment d'animals d'origen intracomunitari, i una millora important en les condicions de benestar dels animals, ja que no haurien de recórrer llargues distàncies. Una part important dels garrins que s'importen a l'Estat espanyol provenen d'Holanda.

El 2019, l'estat espanyol va importar més de 2,5 milions d'animals (garrins i porcs per a sacrifici), segons dades del Ministeri d'Agricultura, xifra que supera en quasi un milió la del 2018. Segons el sindicat, les dades d'aquest any són molt similars, amb un lleu descens del 4% si es compara el període entre gener i juny respecte al mateix període del 2019. Tot i això, des d'Unió de Pagesos expliquen que des de la detecció del primer cas positiu de pesta porcina en porcs senglars a Alemanya –actualment n'hi ha un centenar-, «amb tota probabilitat el moviment d'animals en l'àmbit europeu haurà tingut una repercussió».