Foto de diverses bombetes penjant del sostre.

El genial invent d'un avi per tenir energia neta i barata en qualsevol lloc

Un jubilat francès crea un motor solar amb una vida útil de 30 anys

D'un temps ençà, els panells solars s'han convertit en una bona opció per a moltes famílies. Busquen estalviar tant com puguin per oblidar-se de la factura de la llum.

La veritat és que la factura de la llum s'ha disparat els últims anys i especialment aquests últims mesos. Però l'enginy de les persones per tenir energia neta i barata a qualsevol lloc s'ha manifestat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!

El cas és que els panells solars, que solen instal·lar-se als jardins o a les teulades, no són gaire eficients en aquelles comunitats més pobres. I és que, sovint, per manca de manteniment aquestes instal·lacions queden força abandonades.

Un jubilat francès crea el motor solar SAUREA: ha arribat per quedar-s'hi

El que ens ha cridat l'atenció és que un enginyer elèctric francès de 83 anys, Alain Coty, s'ha convertit en el creador de SAUREA. Es tracta d'un motor solar autònom que va crear després de posar fi a la seva vida professional i que pot funcionar sense problemes durant 25 anys sense cap manteniment.

Foto d'un tècnic instal·lant panells solars.
Certes instal·lacions requereixen un manteniment més gran. | Getty Images

Cal comentar que, segons expliquen sobre aquest jubilat a El Español, ja el 2008 va realitzar el primer prototip. I aquest era molt més potent que altres que existien al seu dia, certament semblants.

Fa 15 anys, Alain va crear la seva pròpia empresa amb aquest nom i, a poc a poc, el motor solar ha anat progressant de manera sorprenent. Si ens referim a l'últim model, es van fabricar 100 unitats i han estat instal·lats a diversos continents, com Oceania, Amèrica, Àsia o Àfrica.

La millor manera d'estalviar diners gràcies a aquest motor solar

Especialment, aquest motor solar és idoni per fer-lo servir en aquestes àrees sense cap accés d'electricitat. I són zones que es caracteritzen perquè tenen molts dies assolellats gairebé tot l'any.

El funcionament del motor és senzill. Aquest es fa servir per executar dispositius mecànics com bombes, turbines de ventilació o petites màquines agrícoles. Parlem d'un motor que es connecta a un panell fotovoltaic exterior que aporta la llum i subministra electricitat a les bobines electromagnètiques.

Un dels avantatges de SAUREA és que el seu cost és baix, rendeix perfectament i no hi ha elements que es puguin desgastar. Per tant, la seva vida útil està entre els 25 i 30 anys, res a veure amb els motors tradicionals que en mesos es poden avariar.

Imatge d'una factura de la llum juntament d'una bombeta i una calculadora
Amb l'invent d'aquest home pots estalviar molts diners. | Getty Images

Cal ressenyar que aquest motor no està format per escombretes. Fa servir cèl·lules fotovoltaiques per a la font d'energia de les plaques solars externes, així com pel corrent.

La prova experimental de SAUREA d'aquest enginyer elèctric de 83 anys

Va ser a Mali (Àfrica) on es va provar aquest dispositiu per primera vegada i el seu objectiu era fer arribar aigua per al reg de cultius a una comunitat de dones. Aquest va ser el punt de partida i la veritat és que pot ser utilitzat per a qualsevol equip que necessiti ser impulsat.

Entre els principals usos hi ha la ventilació i l'extracció d'aire en habitatges, la utilització de ventiladors, els extractors i les turbines d'aire o la ventilació en edificis públics.

Alhora, també serveix per ventilar magatzems d'aliments o refrigeració de vacunes i medicaments, a més de per filtració d'aigua, fins i tot a la maquinària agrícola. Si ens referim a les zones urbanes és molt recomanable per a la combinació energètica.

La veritat és que aquest motor d'Alain Coty, de 83 anys, ha sorprès molts països i especialment el país natal d'aquest jubilat. Des de França es pensa fer servir al sector de l'educació i per al reg de jardins públics comunitaris.

Actualment, aquesta empresa busca inversors i socis a la indústria per polir definitivament el desenvolupament d'aquest motor i fabricar-lo a una escala més gran que l'actual.