Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un exemplar d'àliga cuabarrada

Més de 4.000 hectàrees de territori protegides per a l'àliga cuabarrada a la regió de Tarragona

L'entitat ecologista ha signat 13 acords de custòdia amb els propietaris de diverses àrees de cria i alimentació

El GEPEC-EdC protegeix més de 4.000 ha de territori de l'àliga cuabarrada a la regió de Tarragona
El GEPEC-EdC protegeix més de 4.000 ha de territori de l'àliga cuabarrada a la regió de Tarragona | GEPEC-Edc

 

El GEPEC-EdC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya) ha finalitzat la primera fase del projecte ‘Pla de suport i recuperació de l’àliga cuabarrada a la província de Tarragona’.

La iniciativa, que ha comptat amb el suport de la Fundación Biodiversidad i l’assessorament de l’ICRA (Institut per a la Conservació dels Rapinyaires), ha consistit en la signatura de 13 acords de custòdia de diverses àrees de cria i d’alimentació, i l’elaboració de diferents plans de gestió per a la conservació dels hàbitats d’aquesta espècie en perill d’extinció.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Conservar els espais i millorar les poblacions de l'espècie

Tal com ha apuntat el GEPEC-EdC, l’objectiu d’aquestes accions és conservar els espais i millorar les poblacions de l’espècie «mitjançant accions de seguiment, accions directes de protecció de ‘zones cria’ i la regulació d’activitats i accions indirectes de millora de la qualitat dels hàbitats, especialment de les àrees d’alimentació i espai vital, entre d’altres».

Durant el projecte, el seguiment de 21 territoris de nidificació de l’espècie ha permès actualitzar «l’espai real de les parelles, les seves problemàtiques i evolució». De les parelles totals, apunten des del GEPEC-EdC, s’han escollit les 13 més amenaçades, amb més problemes «relacionats amb la freqüentació, la reproducció la falta d’aliment o molèsties».

L’acord amb diferents propietaris dels hàbitats i espais de nidificació —entre els quals figuren l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant o la Fundació La Pedrera— facilitarà la conservació d’aquestes zones i el control d’activitats i altres usos.

Àliga cuabarrada
Imatge d'arxiu de l'àliga cuabarrada | Viquipèdia

 

4.000 hectàrees preservades

Des del GEPEC-EdC proposen diverses accions per executar a través dels plans de gestió, unes iniciatives clau que ja han assolit la preservació de més de 4.000 hectàrees amb la regulació d’elements com el tancament de camins, la revisió de les línies elèctriques o l’augment d’aliment, entre d’altres.

Segons l’associació ecologista, «busquem contribuir a millorar l’evolució de les parelles a les nostres comarques i aquests documents són la base per a una execució en fases posterior i un model per a d’altres sectors». El GEPEC-EdC, d’altra banda, ha instal·lat tres cartells informatius i de sensibilització en territoris amb presència de parelles d’àliga cuabarrada, com són Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i l’Albiol, al Baix Camp.

Et pot interessar: