El passat divendres, 8 de febrer, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) van signar un acord de custòdia de l'àliga cuabarrada i el seu hàbitat a tot el terme municipal.
A partir d'ara, el consistori i el grup ecologista compartiran informació relativa a les poblacions de l’àliga i a la biodiversitat en general, en l’àmbit del municipi i es coordinaran a l'hora de realitzar accions en aquesta línia.
A més a més, el GEPEC-EdC elaborarà unes propostes de gestió que s’annexaran al Projecte d’Ordenació Forestal Municipal i tant l’Ajuntament com l’entitat ecologista intentaran, dins de les seves possibilitats, trobar recursos per a la conservació i millora de les parelles de l’àliga cuabarrada i el seu hàbitat, ja siguin materials, econòmics o humans. Ambdues entitats també cercaran recursos per endegar projectes conjunts, per realitzar qualsevol mena d’acció beneficiosa per a la conservació del paisatge o de la biodiversitat del terme municipal en general.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Només hi ha 78 parelles d'àliga cuabarrada en tot Catalunya
L'Aquila fasciata, és l'au rapinyaire més amenaçada d’extinció a Europa, i com a tal, gaudeix del màxim estatus de protecció a la Unió Europea. A Catalunya es conserven tan sols 78 parelles d'àligues cuabarrades, una població creixent però molt vulnerable que es concentra en un 70% als espais naturals del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.
D'aquesta manera, la col·laboració entre institucions per a la seva protecció és crucial per garantir la preservació d’aquest animal i dels seus hàbitats. L’acord entre l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el GEPEC-EdC permetrà unir esforços i treballar, de manera coordinada entre ambdues entitats, per aconseguir la salvaguarda d’aquest magnífic ocell al Camp de Tarragona.