Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Nous protocols i més formació, les mesures per millorar la recollida de gossos al carrer al Baix Penedès

Ajuntaments del Baix Penedès reaccionen després dels casos de Calafell i Barcelona

Gossos sota custòdia policial, a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

 

La mort d’un gos a Calafell el passat divendres 11 de gener pels trets d’un agent de la policia local, en un cas similar al que havia passat a Barcelona unes setmanes abans, ha fet que els diferents ajuntaments de la zona hagin mogut fitxa. Davant les diferents veus que demanen una actualització dels procediments per recollir els animals que estan extraviats o abandonats a la via pública, consistoris com els del Vendrell o Cunit han aprovat mocions per posar al dia aquest aspecte.

Més formació pels agents

Al Vendrell, l’últim ple municipal va servir per aprovar una moció del grup municipal de Sí Se Puede en la qual es demana la posada en marxa d’un protocol d’actuació per a la recollida d’animals abandonats, perduts o ensalvatgits. La moció contempla la creació d’una taula de treball amb professionals —com ara veterinaris— que puguin ajudar a donar una formació adequada als agents de la policia que hagin de fer aquestes tasques.

A la capital del Baix Penedès, la recollida dels gossos abandonats o perduts al carrer la fan els responsables de la gossera els dies entre setmana al matí. Però a les tardes i els caps de setmana ho ha de fer la policia local, «tot i que realment no és una funció de la policia», s’encarrega de recordar el cap de la policia del Vendrell, Jordi Altarriba. El fet que no hi hagi cap altra opció per a aquestes hores del dia acaba fent recaure en els agents aquesta responsabilitat.

Imatge d'arxiu de gossos sense propietari.
Imatge d'arxiu de gossos sense propietari. | ACN

 

La policia recull prop de 200 gossos cada any al Vendrell

Oscar Blasco, de Sí Se Puede, també va admetre en el moment de presentar la moció que aquesta «és una tasca que no pertocaria fer a la policia», però que, ja que l’ha de fer, el millor «és donar-los la formació i les eines necessàries per fer l’activitat amb seguretat, per no posar en risc la integritat dels mateixos agents, dels animals o d’altres ciutadans».

Des de la Policia apunten que l’any 2013 ja es va fer una formació específica als agents sobre aquest tema, i afegeix que en les pròximes setmanes s’han programat unes xerrades sobre les diferents actituds que poden tenir els gossos, perquè els agents tinguin més eines per saber interpretar-les. Segons Altarriba, la policia pot arribar a recollir «uns 200 gossos que estan al carrer cada any».

Cunit modifica l'ordenança de tinença animal

Cunit és un altre ajuntament que a l’últim ple va aprovar una moció similar, per modificar la normativa de tinença animal. El regidor de Via Pública, Toni Martínez, explica que el consistori té un conveni amb la protectora local perquè aquests recullin els gossos del carrer. Però admet que en determinades hores ho fa la policia. Per això, el consistori ha aprovat aquesta moció amb la qual es vol elaborar un protocol d’actuació davant de situacions de risc, i preveu una formació específica pels agents.

Curiosament, un dels municipis on els agents de policia no recullen els gossos del carrer és Calafell. L’alcalde, Ramon Ferré, explica que aquesta és una tasca que fa la gossera, afegint que en el desafortunat cas del passat gener «els policies no anaven a recollir el gos, sinó a avisar els propietaris», però que van ser sorpresos per l’animal, que era al carrer.

Un membre de Defensa Animal Rescue, recollint un gos a la carretera. | Defensa Animal Rescue

 

Un nou centre d'acollida de gossos, a Calafell

Calafell té un projecte en marxa per fer un centre d’acollida de gossos, que gestionaria la Fundació Santa Teresa, on es portarien tots aquests animals perduts o abandonats, per després donar-los en adopció. Tot i que és un projecte inicialment per a l’àmbit municipal, el consistori no descarta que pugui obrir-se a altres ajuntaments de la comarca que no tenen servei de recollida. Aquesta és, de fet, una demanda que hi ha en alguns dels pobles petits del Baix Penedès.

Alguns municipis més petits tenen un conveni amb associacions que s’encarreguen de fer aquesta tasca. És el cas de l’Arboç i la Brigada Civil de Protecció Animal, que forma part de l’ONG Defensa Animal Rescue (DAR). Aquesta brigada no només recull els animals que deambulen pel carrer, sinó que ajuda els consistoris a elaborar les normatives de tinença animal tenint en compte tots els aspectes legals. També informen els propietaris dels gossos a peu de carrer sobre els seus deures.