Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets

Gerro d'aigua freda del SEPE sobre l'ajuda de gairebé 500 € que cobren molts

L'última reforma dels subsidis deixa fora la millora d'un dels ajuts que més persones reben actualment a Espanya

Després de l'última reforma dels subsidis, amb el Ministeri de Treball i Economia Social al capdavant, la prestació per desocupació pujarà de 480 euros a 570 a partir del pròxim mes de juny. Això no obstant, no passarà amb totes les ajudes del SEPE.

Aquest és el subsidi del SEPE que no pujarà

El subsidi per a més grans de 52 anys es mantindrà com està i no gaudirà de la mateixa pujada que altres opcions. L'objectiu d'aquesta ajuda és la reincorporació al mercat laboral per als majors de 52 anys.

Des del Gobierno consideren que aquest grup de persones tenen més dificultats per trobar una nova feina després d'haver estat a l'atur. Durant els primers 6 mesos es pot compatibilitzar l'ajuda amb un lloc de treball complet o parcial.

El subsidi per a majors de 52 anys es queda com està

La nova reforma fixa la quantia dels subsidis a 570 euros mensuals durant els primers 6 mesos a partir de l'1 de juny. És a dir, un 95% de l'IPREM. Actualment, els que perceben els subsidis per desocupació cobren el 80% de l'IPREM (480 euros).

Un home adult revisa un document, i al cercle una oficina del SEPE
El subsidi per a més grans de 52 anys es queda en 480 euros mensuals | Coldsnowstorm de Getty Images Signature, Europa Press

Tot i això, el subsidi per a majors de 52 anys no gaudirà d'aquesta pujada, mantenint-se en els 480 euros. La raó és la cotització més elevada i de més durada.

També es modifiquen les bases de cotització per a la jubilació

D'altra banda, s'han modificat les bases de cotització de jubilació per al subsidi per a majors de 52 anys. A partir del 2028, l'objectiu és que la base es fixi en el 100% de la mínima per cobrar la pensió de jubilació de manera íntegra.

La reducció de la base de cotització afectarà els que comencin a rebre aquesta ajuda a partir del proper 1 de juny. Per als qui ho rebin abans d'aquesta data, la cotització es mantindrà al 125%.

La base de cotització es redueix a causa de l'SMI. Amb la quantia actual, la cotització per a la jubilació “és digna i ja no requereix aquesta sobrecotització que era un pegat”. Com explica Joaquín Pérez, Secret d'Estat de Treball.

D'aquesta manera, els que rebin el subsidi per a majors de 52 anys a partir de l'1 de juny d'aquest any cotitzaran pel 120% de la base mínima aquest 2024; pel 115% el pròxim 2025; pel 110% el 2026; pel 105% el 2027 i pel 100% quan arribi el 2028.