Cada vegada que fem algun tipus d'operació al caixer automàtic, gairebé sempre seguim el mateix ritual. Però és probable que dins aquest procés hi hagi algun gest que pugui comportar un cert perill. Si no som especialment curosos, ens arrisquem a exposar les nostres dades.
És el que passa quan decidim imprimir el rebut en operar amb la targeta de crèdit. Sigui per retirar diners o simplement comprovar l'estat dels comptes. En aquest document apareix inclosa una gran quantitat d'informació que de vegades s'acaba en mans incorrectes.
El tiquet que extraiem del caixer recull dades com el número de compte corrent, quantitat de diners retirats o el saldo total de la targeta. Unes dades que acostumen a ser de gran valor per als clients de l'entitat. Sobretot si volen tenir-lo imprès i no es conformen a revisar-ho a la pantalla.
En general, li dediquem uns segons a comprovar que tot estigui en ordre i a continuació ens desprenem del paper. L'habitual és que ho llancem a la mateixa paperera del caixer, sense reparar en les conseqüències que això pot tenir, recull elciudadano.com. Per no parlar-ne del dany mediambiental que pot generar aquesta acció.
Què fer amb el rebut després d'imprimir-lo?
De fet, deixem una informació confidencial i privada al descobert, a l'abast de qualsevol persona. El més convenient, com és lògic, seria obtenir aquestes dades de la pantalla sense necessitat de treure-la en paper. Però si decidim imprimir-lo, el correcte seria trencar el rebut en diversos trossos perquè ningú accedeixi al contingut d'aquest.
Avui dia, la majoria d'entitats bancàries treballen amb aplicacions mòbils. D'aquesta manera podràs fer la major part d'operacions i fins i tot conèixer l'estat dels comptes en uns segons.
Consells en utilitzar un caixer automàtic
Hi ha una sèrie de recomanacions que hauries de seguir perquè la retirada de diners del caixer resulti el més segur i eficient possible. En lloc d'imprimir els tiquets, seria adequat informar-se de les dades a través de la pantalla del terminal.
En la mesura que sigui possible és preferible no utilitzar el caixer quan hi hagi molta gent al teu voltant. El més convenient seria acudir a aquells bancs que disposin d'aquests equips a l'interior i et permetin tancar-te. Resulta una mica més perillós fer operacions bancàries al carrer, a la vista de tot el món.
En el cas que tinguis algun tipus de problema, com que el caixer s'empassi la targeta o no et doni els diners, posa't en contacte amb el teu banc. Desconfia de tota aquella gent que es presti voluntària a ajudar-te. També és convenient que revisessis que no hi hagi objectes estranys a la ranura ni càmeres infiltrades en algun lloc.
Aquesta última mesura la utilitzin amb força freqüència els lladres per fer-se amb el teu codi secret. Per això no estaria de més que en teclejar el PIN de la targeta cobrissis aquesta acció amb la mà.
Una altra mesura a prendre passa per evitar les hores i els dies de més afluència. És el que passa, per exemple, a les zones de molts bars els caps de setmana. Tindràs molta gent al teu voltant i en algun moment pots sentir-te intimidat.
Tampoc es recomana l'ús dels caixers automàtics a les nits. En cas de fer-ho és preferible que vagis acompanyat.
A més, de tant en tant, seria convenient revisar l'estat dels teus comptes. Així podràs confirmar que no hi ha hagut cap moviment estrany i que tot està en ordre. Avui dia es pot fer a través de l'app del banc.