Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una noia tapada amb una bufanda i amb els ulls tancats

El gest que molts de nosaltres fem cada dia i pot fer que ens contagiem de Covid-19

Per què és perillós furgar-se el nas en temps de pandèmia

Una noia tapada amb una bufanda i amb els ulls tancats
Furgar-se el nas en temps de pandèmia pot ser molt perillós | Pexels

Són molts els hàbits que han canviat o hem vist modificats a causa de la pandèmia, alguns que han afectat la nostra forma de comunicar-nos o d'altres que ens han dut a revertir conductes habituals de la nostra forma de ser. Fa temps que no veiem el somriure d'algú pel carrer, o la seva veritable expressió, un acte quotidià que ens resulta nostàlgic.

Ara tenim el costum de rentar-nos les mans amb gel hidroalcohòlic per tal de prevenir riscos. No obstant això, hi ha un hàbit que podria posar-nos en perill: furgar-se el nas. Les enquestes asseguren que un 91% de la població es posa el dit al nas, i no només els infants. Aquesta xifra és sorprenent, i per això els experts de la branca sanitària manifesten que és un factor de risc, ja que sense saber-ho, un individu pot contagiar-se d'aquesta manera. 

Un gest habitual que no es fa en públic

Si bé és cert que es tracta d'un hàbit banal o repugnant que es fa d'amagat, la 'recerca de petroli' pot resultar perillosa. Quan ens posem el dit al nas, s'escampen els bacteris i els virus amb els quals s'han impregnat al final de l'articulació, però també pot produir-se l'efecte invers. En paraules del professor Paul Pottinger, de la Universitat de Medicina de Washington a Seattle, es tracta d'un hàbit «perillós que normalment no tenim en compte», afirma l'expert per a 'CTV News'.

L'acte podria no ser únicament perjudicial per a la persona que ho fa, sinó per a aquells que estan al seu voltant. És més, segons dedueix l'expert, podria ser que el virus fos acompanyat d'altres, com un refredat, la grip o una altra varietat de patogen que afecti la salut d'un individu.

El nas és un dels tres principals elements d'infecció que afecten l'ésser humà. Encara que aquesta part del nostre organisme manté una sèrie de mecanismes de defensa contra els virus, també ha de lluitar contra la pols, la brutícia, el pol·len, partícules microscòpiques o altres bacteris.

Furgar-se el nas pot arribar a generar petits talls en els revestiments epitelials de la cavitat nasal, la qual cosa converteix a l'individu en més vulnerable davant una possible infecció. Així ho determina el viròleg molecular Cedric Buckley, associat de la Universitat Estatal de Jackson a Michigan. Quan es trenca aquesta primera barrera, el pacient «obre el conducte d'infecció per a les partícules víriques», explica l'expert.

Com deixar de furgar-se el nas

Es tracta d'un gest especialment difícil per a aquells que ho fan sense pensar, com menjar-se les ungles, gratar-se, mossegar-se els llavis o tocar-se els cabells. Segons els professionals de la salut, es considera un acte de repetició corpori mental per treure o fer créixer algunes parts del nostre cos.

Elias Aboujaoude, professor de psiquiatria a la Universitat de Stanford i director de la clínica de Trastorn Obsessiu-Compulsiu, assenyala que aquesta mena d'accions són hàbits poc saludables, i no són trastorns.

La teràpia de 'reversió d'hàbits' és un tractament cognitiu-conductual utilitzat per experts de la salut mental per ajudar a persones amb comportaments repetitius. Aquest mètode «augmenta la consciència del comportament i les seves conseqüències, i és capaç d'entrenar a l'individu perquè deixi de fer un gest com furgar-se el nas amb una 'resposta competitiva'» en paraules del doctor.

Per tal de no caure en aquests actes, s'aconsella tancar el puny o prémer una pilota antiestrès. El sanitari també destaca que, gràcies a la mascareta, ens trobem en el període perfecte per deixar de furgar-se el nas.