El Regne Unit ha aprovat aquest dimarts l'ús de la vacuna desenvolupada per la universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca. Aquesta és la segona vacuna aprovada al Regne Unit, després de la de Pfizer-Biontech, i és el primer país del món que hi dona el vistiplau. El govern de Boris Johnson ha comprat 100 milions de dosis d'aquest vaccí i la seva administració començarà la pròxima setmana.
In 2020, teams across AstraZeneca have risen to the challenges #COVID19 has posed to global health. Today’s advancement is a significant step forward in the fight against this pandemic. #WhatScienceCanDopic.twitter.com/z8LvuFFMhS
— AstraZeneca (@AstraZeneca) December 30, 2020
El Ministeri de Sanitat britànic ha indicat en un comunicat que la decisió «arriba després d'uns assajos clínics rigorosos i una anàlisi exhaustiva de les dades per part dels experts de la MHRA, que han conclòs que la vacuna compleix els seus estrictes estàndards de seguretat, qualitat i efectivitat». Així mateix, ha afegit que el Comitè Conjunt sobre Vacunacions i Immunització (JCVI) publicarà els seus consells sobre els grups prioritaris per a la vacunació, al mateix temps que ha destacat que el Servei Nacional de Salut «té un pla de vacunació clar i dècades d'experiència amb programes de vacunació a gran escala».
La vacuna començarà a administrar-se el 4 de gener
El secretari de Salut del govern britànic, Matt Hancock, ha explicat a 'Sky News' que la vacunació començarà el 4 de gener i que el Regne Unit ha demanat 100 milions de dosis d'aquest vaccí. En aquest sentit, ha afegit que sumar la d'Oxford a la de Pfizer permetrà «accelerar» el procés de vacunació al Regne Unit i ha destacat que el vaccí d'Oxford-AstraZeneca és de més fàcil conservació i distribució, ja que no requereix temperatures tan baixes com la de Pfizer.
A la Unió Europea (UE) es desconeix encara quan s'aprovarà la vacuna d'Oxford. Ara per ara, la previsió és decidir primer sobre la de Moderna, el pròxim 6 de gener. D'altra banda, Brussel·les va anunciar aquest dimarts que compraria 100 milions de dosis més de la vacuna de Pfizer, la primera en administrar-se el passat diumenge a Catalunya i al conjunt de l'Estat.
Els estudis revelen que la vacuna té una eficàcia del 70%
El passat mes de novembre, AstraZeneca va anunciar que la vacuna desenvolupada conjuntament amb la Universitat d'Oxford tenia una eficàcia del 70%, que s'elevava al 90% segons el tipus d'administració. Fa dues setmanes, investigadors de la universitat britànica van publicar noves dades dels assajos clínics de fase I/II de la vacuna contra el coronavirus 'ChAdOx1 nCoV-19', que demostraven que estimula una àmplia resposta d'anticossos i cèl·lules T i que té la millor resposta immunitària quan s'usa un règim de dues dosis completes. Aquestes troballes es publiquen en dos articles, publicats en la revista 'Nature Medicine' i revisats per experts.
Estudis anteriors han demostrat que per a desenvolupar qualsevol vacuna contra el coronavirus SARS-CoV-2 és necessari activar dos elements clau del sistema immunitari: un anticòs neutralitzador contra la proteïna de punta del coronavirus, que probablement és d'importància crítica per a la protecció contra la malaltia, així com sòlides respostes de les cèl·lules T.
Més de 53.000 nous casos de coronavirus en un sol dia al Regne Unit
L'anunci de l'aprovació de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca arriba l'endemà que les autoritats britàniques notifiquessin 53.153 casos de coronavirus en un sol dia, un balanç diari sense precedents des de l'inici de la pandèmia i que agreuja encara més l'augment dels contagis al país.
Regne Unit, que ja el dilluns va fixar un rècord amb més de 41.000 positius, acumula fins a aquest dimarts 2.382.865 casos, amb més de 71.500 morts, inclosos 414 en les 24 hores prèvies a l'últim balanç. Així, almenys 3.260 persones han mort per causes derivades de la Covid-19 en els últims set dies.