Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un control de la policia local de Calafell.

Els 5 motius pels quals el 2021 et pot caure una bona multa de la DGT

DGT i el ministeri de l'Interior han aprovat un canvi en el codi de circulació que entrarà en vigor el 2 de gener de 2021

Un control de la policia local de Calafell.
Les noves multes de la DGT entraran en vigor en breu. | CatalunyaDiari

D'aquí a pocs dies encetarem l'any 2021, i amb el nou any arribaran molts canvis. I un d'aquests, precisament, és la modificació en matèria de Trànsit. A partir d'el 2 de gener de 2021 entrarà en vigor l'actualització de l'Reglament General de Circulació i el Reglament general de vehicles que han emprès la DGT i el ministeri de l'Interior.

La Direcció General de Trànsit (DGT) i el Govern han aprovat un enduriment de les multes de trànsit en alguns casos. La seva intenció és reduir els morts a les carreteres. Els conductors hauran d'anar amb compte, perquè a partir d'dissabte pugen les multes.

Conduir amb el mòbil

Si els agents et veuen amb el mòbil mentre condueixes, encara que sigui només un moment, et poden multar. Això suposa un canvi, perquè fins ara només podrien multar aquells conductors que estiguessin utilitzant el mòbil. Amb la nova normativa, tenir el mòbil a la mà és suficient per rebre una sanció de 500 euros i sis punts de l'carnet.

La DGT ha decidit endurir aquesta mesura després de constatar que les distraccions al volant, i especialment mentre s'utilitza el telèfon mòbil, és la primera causa de sinistralitat a Espanya.

Cinturó de seguretat

Una altra de les principals causes de mort a la carretera és no portar cordat el cinturó. Per això la DGT també endureix la normativa referent als dispositius de seguretat en els vehicles. Des de dissabte, no utilitzar el cinturó de seguretat, el cas o els sistemes de retenció infantil serà sancionat amb 200 euros de multa més la retirada de quatre punts de l'permís de conduir.

Detecció de radars

A més de l'enduriment de les sancions que ja existien, Trànsit també posa en marxa algunes noves. A partir d'ara, tenir en el vehicle mecanismes de detecció de radars (cinemòmetres) es considerarà una infracció greu, encara que no s'estan utilitzant.

Portar al cotxe aquests dispositius es castigarà amb 200 euros de multa i la pèrdua de tres punts de l'carnet. El mateix ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va justificar aquesta mesura: «És difícil d'entendre que una persona pugui tenir aquest aparell al cotxe i que mai l'utilitzi, per això, només portar-serà motiu de sanció».

Avançaments

Des del dissabte 2 de gener de 2021, superar en 20 quilòmetres per hora la velocitat màxima permesa durant un avançament a un altre vehicle també serà castigat. Interior recorda que aquest fet ja s'havia eliminat en tots els països de la Unió Europea menys Espanya, que era l'únic país que ho permetia.

No obstant això, el 80% dels accidents mortals a casa nostra es produeixen en carreteres secundàries per excés de velocitat. Per això, a partir d'ara a l'avançar a un vehicle que viatja a 90 quilòmetres per hora, no es podrà fer a més de 110 quilòmetres per hora, o en cas contrari pot comportar una sanció.

Nous límits de velocitat

El canvi més important en 2021 serà el dels límits de velocitat, tot i que no entrarà en vigor fins al 10 de maig. Fins ara només hi havia un límit de velocitat dins de les ciutats o vies urbanes, però ara es diferenciaran tres límits. Els nous límits que s'establiran són els següents.

  • 20 quilòmetres per hora en carrers de plataforma única de calçada i vorera
  • 30 quilòmetres per hora per vies d'un únic carril per sentit de circulació
  • 50 quilòmetres per a les de dos o més carrils per sentit

En aquest últim cas es redueix a 40 quilòmetres per hora per als vehicles amb mercaderies perilloses i per a les travessies. Els carrils bus o reservats per a taxis no entren dins de les limitacions. Aquests límits entraran en vigor el 10 de maig, perquè Interior vol donar un temps de marge perquè les administracions duguin a terme la senyalització pertinent, i els ciutadans aprenguin i interioritzin els nous límits.

Interior també ha informat que la reducció de el límit en vies urbanes a 30 quilòmetres per hora respon a la petició de les ciutats espanyoles. De fet, algunes capitals de província ja ho aplicaven abans que s'inclogués en el nou reglament.