Gos de raça caniche

El gest en els gossos que significa que alguna cosa va malament i necessita ajuda

Els gossos tenen moltes maneres de comunicar-se amb nosaltres. Descobreix-les!

Segurament hauràs escoltat alguna vegada la famosa frase 'el gos és el millor amic de l'home'. I efectivament, així és. Gràcies a la seva lleialtat i compromís amb les persones, el gos és un dels millors animals de companyia per a l'ésser humà.

Les seves maneres de comunicar-se amb les persones

Hi ha una sèrie de comportaments, postures i lladrucs que podrien donar-nos informació sobre el que vol o necessita el nostre gos. Els descobrirem perquè els puguis comprendre!

Si ens fixem detingudament veurem que gairebé tots els gossos tenen un mateix patró comú, i és ensumar-se els uns als altres. Aquesta és la forma que tenen de conèixer-se entre ells, i és el que vindria sent un 'hola, encantat' per a nosaltres.

Dos gossos menjant
Hi ha algunes postures que indiquen que el nostre gos vol jugar amb nosaltres | Getty Images

Però a més de saludar-se, els gossos també fan alguns gestos i conductes segons el context o la situació. Per exemple, si observem que recull regalets (pilotes, joguines...), si juga a perseguir la seva cua o si està amb la llengua fora, probablement se senti feliç i tranquil.

D'altra banda, si notem que ens persegueix allà on anem, ens llepa o ens posa els típics ullets de cadell irresistible... el que intentarà dir-nos és que ens vol fer companyia.

També és molt probable que el vegis aixecant una pota, o amb la cua cap amunt i movent molt ràpid. En aquest cas el que us està demanant és atenció i joc, vol cremar calories!

I com no, segur que més d'una vegada s'haurà acostat a tu i s'haurà recolzat al teu costat. Amb aquest gest podem entendre que el que necessita el nostre gos és estar en contacte amb nosaltres, i sentir que hi som.

Però, també hi ha gossos més independents. Alguns opten per buscar el seu propi lloc per acomodar-se i dormir... i no ha de ser necessàriament a prop nostre. Encara que ens sembli estrany, hem de saber que és bo: és un signe de confiança amb el seu entorn.

Alguns gestos que ens han de posar en alerta

De la mateixa manera que passa amb les demandes de joc i atenció, hi ha un altre tipus de gestos i conductes que també ens podrien avisar que alguna cosa no va bé. Per exemple, si notem que el nostre gos realitza accions com excavar, mossegar o destrossar coses, és molt probable que ho estigui fent perquè pateixi ansietat.

Gos
És important oferir a les nostres mascotes una dieta variada i rica en nutrients | Getty Images

A més, si notem que sol menjar herba, i fins i tot en alguns casos els seus propis excrements, hauríem d'estar en alerta. Aquests dos gestos es podrien deure a un dèficit nutricional a la seva dieta.

També ens hem de fixar si en algun moment (sobretot després de fer femta) el nostre gos arrossega el cul sobre el terra. Aquesta acció és molt habitual en gossos que tenen problemes relacionats amb la glàndula anal.

I per últim, però no menys important, hem de tenir en compte que hi ha certes posicions que podrien alertar-nos que estem davant d'un gos que ha patit maltractaments.

En aquests casos és molt habitual que el gos estigui espantat, en una posició encorbada i allunyat de les persones. Per poder acostar-nos-hi és molt important que ho fem amb tacte i delicadesa, ja que allò indispensable en aquests casos és guanyar-nos la seva confiança.