Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez i el vicepresident Pablo Iglesias a la Moncloa mirant fixament a l'esquerra

El gest del PSOE i Podem: Canvi a la llei educativa per no contradir la immersió lingüística

La redacció original contradeia els programes d'immersió lingüística, segons ERC

El president Pedro Sánchez i el vicepresident Pablo Iglesias a la Moncloa mirant fixament a l'esquerra
El PSOE i Unides Podem han acordat la modificació del redactat original. | Cedida

El govern espanyol, integrat pel PSOE i Unides Podem, esmenarà el redactat original de la modificació de la llei educativa (LOMLOE) que arribarà al Congrés aquesta setmana. Es tracta d'un gest de les dues formacions encaminada a atraure el suport d'ERC al text, però també el d'altres formacions nacionalistes fins ara incòmodes amb la referència al fet que «el castellà és la llengua vehicular de l'educació a tot Espanya». Així, el PSOE i Unides Podem s'avenen a eliminar aquesta fórmula i la canviaran per una altra que no contradigui el programa d'immersió lingüística que s'aplica, per exemple, a Catalunya.

Una esmena que permet l'encaix de la immersió lingüística

L'esmena és resultat d'un acord fruit de les negociacions entre el govern espanyol i ERC. El nou text establirà que al final de l'etapa d'ensenyament obligatori, l'alumnat disposi de «ple domini» de la llengua castellana i, en cas que a la seva comunitat n'hi hagi, de la llengua vehicular. A més, tal com ja preveu la llei actual, l'Administració educativa autonòmica haurà de complir el seu deure d'assegurar-se de l'esmentat domini lingüístic ple de les dues llengües. Amb el nou redactat, doncs, es modifica la pressió que exercia l'actual text en vigor, la coneguda com a Llei Wert, sobre la immersió lingüística a Catalunya.

D'aquesta manera, la nova llei donarà cabuda a la immersió, tal com ja feia l'anterior llei educativa promulgada pel PSOE, la LOE, l'any 2006. Amb el seu gest, a més, el govern de Pedro Sánchez facilita el suport a la modificació per part d'ERC, així com de la resta de partits nacionalistes, essencials després que el PP, Vox i Ciutadans ja hagin manifestat que no pensen donar-hi suport.

Figueres aprova el conveni per una nova escola

En un altre ordre de coses, però encara en l'àmbit de l'educació, el ple de Figueres ha aprovat el conveni amb el Departament d'Educació per al finançament de les obres de la nova escola Carme Guasch, l'única de la ciutat que continua en barracons. L'acord estableix que l'Ajuntament assumirà la inversió de 5,8 milions d'euros (MEUR) per construir el centre i el Departament li retornarà el 90% del cost en tres anys. L'aprovació s'ha fet amb l'abstenció d'un dels socis de govern, Guanyem Figueres, que defensa la necessitat de tenir una nova escola però discrepa de la seva ubicació. L'alcaldessa, Agnès Lladó, afirma que calia desencallar aquest projecte tot i que admet que «no és la millor ubicació».