Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona conduint amb el mòbil

El gir de 180 graus de la DGT: utilitzar el mòbil al volant sense rebre cap multa

Les regles de conducció podrien canviar

Novetats importants per als conductors! D'aquí a poc, el mòbil podria deixar de ser motiu de sanció. Sí, com ho sents: fer servir el dispositiu al volant sense rebre una multa serà possible.

La Direcció General de Trànsit (DGT) es planteja introduir una nova mesura que podria arribar de la mà de Google. Aquest anunci ha cridat especialment l'atenció dels usuaris, ja que es tracta d'un canvi totalment inesperat i no concorda gens amb les decisions preses fins ara.

El mòbil, un dels principals causants d'accidents a les carreteres

Trànsit sempre s'ha mostrat molt contundent amb l'ús del mòbil al volant. Segons exposa l'organisme, es tracta d'una de les fonts de distracció principals per als conductors, causant de la quarta part dels accidents a les carreteres.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En aquest sentit, la DGT va apostar per endurir la normativa referent al maneig de dispositius mòbils durant la conducció. Abans la multa consistia en el pagament de 200 euros i la retirada de tres punts del carnet. Ara, aquesta penalització ha augmentat fins a sis punts.

Imatge d'una persona conduint amb el mòbil
El mòbil és una de les principals distraccions al volant | GETTY IMAGES

Així mateix, es va afegir una nova puntualització a la Llei de Trànsit. No només està prohibit l'ús del mòbil mentre es condueix, sinó que «subjectar-lo amb la mà» també és motiu de sanció. No obstant això, sembla que ara la DGT podria fer un gir de 180 graus.

De més a menys: el canvi inesperat de la DGT

El gegant informàtic Google ha estat treballant des de fa temps en una nova manera especial de conducció. El sistema, que podria començar a funcionar aviat, s'activaria automàticament i desactivaria totes les funcions del dispositiu que no siguin imprescindibles durant el maneig del cotxe.

En aquest sentit, l'activació d'aquesta manera no permetria als conductors fer ni rebre trucades. També quedarien bloquejades les notificacions i els missatges que arribin en aquell moment. Però, el sistema no només està pensat per a mòbils, sinó que també funcionaria amb rellotges intel·ligents i tauletes.

La idea és que el mode de conducció s'activi de manera automàtica i no es pugui treure manualment. Així doncs, seria el mateix dispositiu el que desactivaria el mode en aturar el vehicle. Pel que fa al maneig del mòbil, només es podria efectuar utilitzant la veu.

Imatge de cotxes circulant per l'autopista
El 'mode conducció' s'activarà automàticament | Getty Images

 

Com reconeixen els dispositius si el cotxe està en moviment?

Arribats a aquest punt, potser t'estàs preguntant com és possible que el mòbil identifiqui quan un vehicle està en marxa. La resposta és ben senzilla: Google fa servir un sistema de detecció de moviment i acceleròmetres.

Ara bé, hi ha certs dubtes que encara queden per resoldre. Per exemple, si aquest mode s'activarà per a tots els passatgers del vehicle o únicament per al conductor i, si és així, com s'aconseguirà diferenciar.

De moment, és una proposta de cara al futur

Tot i que el sistema podria començar a funcionar més aviat que tard, encara no hi ha indicis que s'aplicarà, almenys a Espanya. No obstant això, és molt probable que la DGT aposti per aquesta nova mesura quan estigui activa.

Encara que pugui semblar contraproduent, aquest nou sistema podria ser clau per reduir l'ús del mòbil al volant, un dels errors més habituals per part dels conductors.

«Aproximadament un 22% de les persones conductores espanyoles reconeixen haver parlat sense mans lliures, llegint missatges o consultat les xarxes socials durant l'últim mes», assenyala el director de l'Observatori Nacional de seguretat Viària de la DGT , Álvaro Gómez.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!