Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Home comptant bitllets

La compensació que rebran molts pensionistes catalans pròximament

Al llarg dels pròxims mesos rebran uns diners que els van cobrar indegudament

Un grup de pensionistes catalans estan radiants d'alegria. En qüestió molt poc temps comprovaran com l'Estat els haurà de compensar econòmicament.

Es tracta d'aquells que van efectuar una aportació farmacèutica entre el desembre de 2021 i el novembre de 2022, però en realitat estaven exempts de fer aquests pagaments pels medicaments. Així ho recull la nova Llei de les Pensions que es va publicar divendres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

En aquest document apareix que «es justifica l'extraordinària i urgent necessitat d'aprovar les disposicions addicionals cinquena i sisena». S'hi determina una «regularització extraordinària de l'aportació en la prestació ambulatòria de l'exercici 2022».

El motiu d'aquesta compensació obeeix a una incidència tècnica en el procés anual d'actualització del copagament farmacèutic. L'anomalia es va detectar el segon semestre del darrer exercici, indica el diari Las Provincias. Pel que sembla, una sèrie de pensionistes van passar a formar part del grup que havia de fer aportacions farmacèutiques quan, en realitat, no els corresponia. L'any anterior havien modificat la situació econòmica, per la qual cosa s'entén que van efectuar pagaments inadequats.

Foto de diversos bitllets de 5, 10 i 20 euros i monedes.
Els van cobrar uns diners que no havien d'haver pagat. | Getty Images

Quins pensionistes rebran la compensació?

Els pensionistes que no haurien d'haver abonat els fàrmacs eren els que tinguessin una renda per sota dels 5.635 € anuals, a la casella de la base liquidable general i de l'estalvi de la declaració de lIRPF. Passarà el mateix amb els que no tinguin l'obligació de fer aquesta declaració i els seus ingressos siguin inferiors a 11.200 €.

Així ho preveu la Llei de Garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris a l'article 102.8. Tal com recull el BOE de divendres, els afectats «rebran l'aportació econòmica prevista». Fa referència als pensionistes que entre el desembre de 2021 i el novembre de 2022 s'enquadraran en els col·lectius sotmesos a aportació econòmica. Tot i això, per les seves rendes haurien d'haver quedat exempts d'efectuar aquests abonaments. Per tant, ells o els seus beneficiaris comprovaran en qüestió d'un temps com els retornen els diners cobrats de més.

Com es farà l'abonament d'aquests diners per part de la Seguretat Social?

Tal com recull aquest diari, la Seguretat Social farà el pagament corresponent en el termini de sis mesos. Expliquen que es tractarà d'una quantia «equivalent al límit màxim d'aportació mensual previst als paràgrafs b o c de l'article 102». Havien estat inclosos en aquests grups de manera indeguda i l'error va ser detectat al final de l'any passat.

Una dona gran que compta monedes.
Trigaran sis mesos a ingressar-los la compensació. | La Noticia Digital

L'abonament s'ingressarà al compte bancari dels perjudicats, concretament al que tenen assignat per al cobrament de la pensió mensual. Cal dir que la responsabilitat del reintegrament de les aportacions fetes en excés correspon a les comunitats autònomes. Tanmateix, amb el propòsit d'agilitzar els terminis i simplificar el procediment, han canviat el mètode de pagament. L'Administració General de l'Estat, per mitjà de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, s'ocuparà d'aquesta gestió. És l'òrgan responsable de l'abonament mensual de les pensions i també se'n responsabilitzarà d'aquestes compensacions.

Quan es cobraran les pensions al març?

Els beneficiaris d'aquesta mesura no hauran d'esperar tant per cobrar la seva paga mensual. La majoria d'entitats opten per fer els ingressos entre els dies 21 i 27 de cada mes. Segons el portal 65 y más, el banc més ràpid a pagar la pensió serà Bankinter, el dijous 23 de març. El divendres 24 serà el torn d'Ibercaja, CaixaBank, Santander i Sabadell. Un dia més tard ho rebran els clients d'ING, Kutxabank i Unicaja. Per últim, fins al dilluns 27 de març hauran d'esperar els del BBVA, Abanca i Cajamar.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!