La missió de l'OMS a Wuhan, a la Xina, ha tingut una conclusió clara: la pandèmia del coronavirus té un origen animal. Tot i això, va continuar plantejant dubtes sobre l'aparició del primer brot i com es va propagar. Després d'un mes d'investigacions, no existeixen evidències que el mercat fos el brot inicial i els experts diuen que el virus podria haver circulat abans en altres zones.
Ara, un gir inesperat carrega encara més el dubte sobre l'inici de la pitjor pandèmia que es recorda en moltes dècades. Els experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) creuen que el coronavirus estava més estès del que pensaven el desembre de 2019. De moment, segueix la incertesa a causa de la manca d'evidència. Un dels membres de l'equip, el microbiòleg australià, Dominic Dwyer, s'ha queixat per laGir inesperat en la investigació de l'OMS a Wuhan: Era veritat falta d'informació facilitada per les autoritats xineses. Segons ha explicat, es van sol·licitar les dades de 174 casos identificats a l'inici de la pandèmia a Wuhan i només van proporcionar un resum.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Aquestes dades són d'especial importància per la investigació perquè, segons Dwyer, «són les habituals a l'hora d'investigar un brot». Sobre la raó per la qual no han estat facilitades, assegura que ho desconeix: «no ho sé si és per motius polítics, per temps i si és difícil, ho desconec, només es pot especular».
Les queixes arriben després que altres membres també hagin denunciat la poca col·laboració de les autoritats de la Xina. En una entrevista a AFP, el doctor Ben Embarek exigia més dades: «Volem més dades, hem demanat més dades». L'obstrucció del govern xinès podria respondre a la intenció de maquillar un retard en la detecció i comunicació de l'epidèmia. De moment, només són especulacions i l'administració de la Xina es defensa argumentant que han permès a l'OMS entrar a tots els llocs sol·licitats, fins i tot el laboratori sospitós.
Els experts confien que entreguin aquestes dades, que serviran per avançar en les indagacions. De moment, s'ha confirmat que el coronavirus va tenir un origen animal, i que probablement va ser transmès als humans des de ratpenats a través d'un altre mamífer. El dubte segueix sent on i com va començar tot, i si la Xina pot haver incorregut a un error a l'hora de no informar sobre un brot important a Wuhan abans del desembre de 2019.
Indicis d'una propagació més gran
Segons una informació de la CNN, l'OMS té indicis que el brot iniciat en aquesta ciutat va ser molt més ampli del que es pensava fins ara. Ara, la seva prioritat és accedir a les mostres de sang que fins ara no ha pogut estudiar pel bloqueig xinès: «El virus circulava àmpliament per Wuhan el desembre, i això és una troballa nova».
El doctor Embarek va ser l'encarregat d'advertir, fa uns dies, dels indicis sobre una propagació més àmplia del virus el desembre de 2019. En concret, una dotzena de variants de coronavirus ja estarien circulant per Wuhan, i per això «és probable que el virus hagi estat circulant per un temps més que aquell mes». Els investigadors van poder parlar amb el pacient zero, un oficinista de 40 anys que va saber que estava infectat el 8 de desembre. No tenia antecedents de viatges a l'estranger i feia una vida normal, «una mica avorrida».
L'equip de científics de la Xina va presentar un total de 174 casos de Covid-19 a Wuhan el desembre de 2019, 100 d'ells confirmats en proves de laboratoris i 74 a través de símptomes de la malaltia. Amb aquestes dades, els especialistes creuen que el coronavirus podria haver causat 1.000 infeccions a Wuhan el mes de desembre.
Es tracta d'una incidència molt més elevada del que es creia fins ara. Abans de la missió, els científics xinesos havien identificat 72.000 casos entre octubre i desembre susceptibles de ser els primers casos de coronavirus, però després d'aplicar una sèrie de criteris els casos que mereixen ser examinats van baixar a 92. L'OMS tracta d'entendre ara perquè es va baixar de 72.000 a 92 i perquè no hi va haver agrupacions en llocs particulars.
Les sospites d'Estats Units
Les noves dades fan un nou gir a la investigació sobre l'origen del coronavirus, que segueix immers en la polèmica. Estats Units manté les seves sospites i l'assessor de Seguretat Nacional del país, Jake Sullivan, va declarar aquest cap de setmana que els primers resultats de la investigació de l'OMS llancen «fortes preocupacions».
Estats Units ha sol·licitat a les autoritats xineses més informació per comprendre millor aquesta pandèmia i preparar-se per la pròxima. «Tenim profundes preocupacions sobre la forma com es van comunicar les primeres conclusions de la investigació de Covid-19 i preguntes sobre el procés utilitzat per arribar a aquestes», va afegir.