Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La Unitat de Vigilància intensiva (UCI) per a malalts de coronavirus de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona

Només dos mesos de vida: mor un bebè per coronavirus

Veneçuela ja ha rebut el primer lot amb 100.000 dosis de la vacuna russa Sputnik V

La Unitat de Vigilància intensiva (UCI) per a malalts de coronavirus de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona
Veneçuela ja ha rebut el primer lot amb 100.000 dosis de la vacuna russa Sputnik V | Europa Press

Aquesta pandèmia de la covid-19 continua deixant-nos conseqüències realment devastadores a escala mundial, precisament l'última a Veneçuela, on un bebè de tan sols dos mesos ha mort al país. Aquest virus també s'ha cobrat la vida d'altres cinc persones mortes en les últimes 24 hores, dades que ja superarien les 1.279 morts a conseqüència d'aquesta pandèmia al país del Carib, tal com va informar la vicepresidenta executiva, Delcy Rodríguez.

«En les últimes hores, 6 veneçolans van perdre la batalla contra la Covid-19», va comentar Rodríguez a Twitter, on també va detallar les edats de les altres persones mortes, entre elles quatre homes de 47, 62, 70 i 80 anys, i una dona de 47 anys. Encara que en aquest sentit la vicepresidenta no va explicar com es va contagiar el bebè ni tampoc la resta de les persones.

De la mateixa forma, va afirmar que, en les últimes 24 hores, les autoritats sanitàries veneçolanes van registrar «un total de 475 nous contagis al país», i que quatre d'aquests focus són de persones provinents de Panamà i Turquia.

Des de fa uns mesos, el país del Carib aplica un mètode de flexibilització de la quarantena, que consisteix a estar en set dies de confinament total, seguits d'altres 7 d'obertura parcial, tot això amb la finalitat de donar-li dinamisme i no paralitzar per complet el sector econòmic tan devastat fins ara. La mateixa Administració de Nicolás Maduro va decidir estendre la flexibilització d'aquesta setmana fins al pròxim 17 de febrer amb motiu dels carnestoltes.

Arriben les vacunes al país del Carib

Dissabte passat, Veneçuela va rebre un primer lot amb 100.000 dosis de la vacuna russa Sputnik V, d'un total de deu milions acordades amb Rússia. En el territori, ja parlen d'una epidèmia fragmentada amb dos pics diferenciats: el primer, al voltant d'agost; el segon, en l'actualitat, després de les festes de Nadal. Un pic que es repetiria tant a Veneçuela com en altres països de la regió com Colòmbia, el Perú o Bolívia. Però dades oficials estimen que aquests països compten amb molts més casos per càpita que Veneçuela. 

En el cas de Colòmbia, sumaria més de dos milions per a una població només un terç major a la veneçolana, i el Perú, 1,15 milions per a una població molt similar a la veneçolana. Números que al seu torn multipliquen per deu o per vint els 120.000 comptabilitzats per Caracas. Molts qualifiquen que els pics veneçolans tenen la seva cresta tallada per un registre molt deficient.
I és que sorgeixen molts dubtes en el balanç de dades a partir de les proves diagnòstiques i practicades. A principis de gener, Bloomberg recollia que Veneçuela havia practicat 485.000 proves tipus PCR o molecular, els tests, fins al moment els més precisos en el diagnòstic de coronavirus.

D'altra banda, l'alternativa més usada, les proves d'antígens, aquestes més ràpides però amb un menor grau de precisió, a penes s'han fet servir a Veneçuela en els últims mesos. A l'octubre, l'Organització Panamericana de la Salut va lliurar un total de 340.000 proves d'antigen i 35 equips lectors per a ampliar la capacitat de diagnòstic al país. Ciro Ugarte, director d'Emergències de l'organització, dos mesos després revelava que només s'havien aplicat 1.600 d'aquests testos, i d'ells 400 havien donat positiu.

Mentrestant, en la mateixa línia, la positivitat de les proves PCR oscil·laria el 24%, si es compara el nombre de casos positius obtinguts a principis del mes de gener (115.000) amb les proves PCR conegudes (485.000). Aquest índex al seu torn multiplica per cinc la recomanació de l'OMS per a garantir un diagnòstic eficaç.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]