La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat canvis que ja s'han implantat a l'atenció primària catalana.

Gir d'última hora del Govern: Noves obligacions a partir d'avui

Els contactes estrets d'un positiu ja no s'hauran de fer cap test, però hauran d'aïllar-se 10 dies a casa

Nous canvis en les obligacions quan una persona ha estat contacte estret en un positiu per coronavirus. L'avenç de la campanya de vacunació i l'augment dràstic dels contagis en els últims dies han obligat el Govern a fer canvis en els protocols per evitar la transmissió del virus. El més destacat és que, a partir d'ara, no es faran testos als contactes estrets que no tinguin símptomes, tot i que hauran de fer igualment quarantena de 10 dies.

Sense testos als contactes estrets sense símptomes i quarantena de 10 dies

La secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, ha anunciat noves mesures sanitàries en una roda de premsa aquest dijous, dia 8 de juliol. Cabezas ha detallat nous protocols davant l'impacte de la cinquena onada de la pandèmia de la Covid-19 als Centres d'Atenció Primària (CAP). 

Com dèiem, la més destacada és que els contactes estrets que no tinguin símptomes no caldrà que es facin un test. Simplement hauran d'aïllar-se a casa, fent una quarantena de 10 dies i només acudir al centre mèdic en el cas que aparegui alguns dels símptomes relacionats amb la Covid-19.

«El principal és que facin quarantena i, mentre no tinguin símptomes, ja està. Si desenvolupen algun símptoma, han d'anar al sistema sanitari», ha concretat Cabezas. En aquest sentit, també ha reivindicat que la millor manera d'evitar la transmissió és quedar-se a casa. 

Així doncs, les persones que hagin estat en contacte amb un cas positiu, però no tinguin símptomes ja saben què han de fer. Hauran d'aïllar-se al seu domicili durant 10 dies per tallar les cadenes de transmissió i contactar amb el sistema sanitari només quan es desenvolupi simptomatologia.

Cabezas ha lamentat la situació de transmissió comunitària que hi ha a Catalunya amb un augment «importantíssim» de casos positius en les últimes setmanes. A més, ha previst que s'arribarà als prop de 30.000 contagis setmanals, sobretot entre la població jove. 

A més, la variant Delta -que és majoritària a Catalunya- té una transmissió més gran, d'aproximadament un 62%. Això fa que, de mitjana, el número de contacte per a cada positiu són 9. És a dir, si hi ha 30.000 casos setmanals, representen uns 270.000 contactes.