Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una terrassa de bar a Barcelona en plena desescalada

La zona de Catalunya on es dupliquen els indicadors de la Covid-19

En diverses localitats del Maresme i el Vallès Oriental, on els contagis han augmentat un 90% l'última setmana, es triplica el risc de rebrot mitjà del país —1.552 punts— i es duplica la incidència acumulada

L'avanç de la Covid-19 a Catalunya continua incessant i el departament de Salut registra xifres més inflades cada dia. Si bé el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC ha advertit que l'alt nivell de propagació del virus frenarà lleugerament el ritme, aquest dijous es compten, encara, més contagis que dimecres. Creixen fins a 7.866, mentre que als hospitals i les UCI va creixent la xifra de pacients ingressats.

Així, la nova onada de contagis, comptats per desenes de milers en les darreres setmanes, comença a repercutir a l'atenció hospitalària, mentre continua pressionant l'atenció primària. La majoria de pacients crítics, a diferència dels contagiats, són persones en l'edat adulta, de més de quaranta anys. La vacunació avança, però la variant delta és capaç de contagiar persones immunitzades, encara que amb menys possibilitats d'emmalaltir de gravetat.

Tot plegat, sumat a factors socials com la no obligatorietat de dur mascareta en exteriors —ara discutida— i les desenes de brots en discoteques, posa Catalunya en una situació compromesa. En efecte, aquest matí el secretari d'assumptes europeus del govern de França, Clement Beaune, ha recomanat als seus ciutadans no viatjar a la Península.

La zona metropolitana nord de Barcelona, la més compromesa

A Catalunya, el nou rècord de contagis deixa el risc de rebrot en 1.552 punts de mitjana i la incidència acumulada passa dels 445 als 479 punts. La velocitat de propagació baixa lleugerament, quatre centèsimes, i se situa als 3,35 punts, però preocupa, d'altra banda, el 15,57% de positivitat en les proves Covid-19 de l'última setmana. Amb tot, aquestes són xifres mitjanes que reflecteixen una realitat, l'actual, prou diversa: en línies generals, a l'interior moltes localitats tenen un risc baix i molt baix de brot, encara que zones com les conques d'Òdena i de Barberà preocupen; a la costa es concentren els municipis amb risc alt i molt alt de rebrot.

En aquest sentit, localitats del sud de la regió sanitària de Girona presenten índexs que esgarrifen. És el cas de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d'Aro, Cassà i Fornells de la Selva o Sant Gregori, on la incidència acumulada els últims quinze dies arriba a superar els 700 diagnosticats per 100.000 habitants i on el risc de rebrot supera amb escreix els 2.000 punts. A Fornells, se situa als 3.579 punts.

Al Vallès Oriental i el Maresme, es dobla la mitjana del risc de rebrot i la incidència 

Tanmateix, la rodalia nord-est de Barcelona, al Maresme i el Vallès Oriental, que correspon a la regió sanitària metropolitana nord, és la que concentra més localitats amb el risc més elevat. El risc de rebrot hi puja 90 punts i és el més alt de tota Catalunya, amb 1.728 punts, mentre que la velocitat de propagació és de 3,57 punts. Dels 663 ingressats, 174 són de la regió, que té una incidència acumulada de 480 punts.

La majoria de contagis de les darreres setmanes tant al Vallès Oriental i el Maresme, més del 90%, es registren els últims set dies. En algunes localitats, es triplica el risc de rebrot mitjà de Catalunya —1.552 punts— i es dobla la incidència acumulada en 100.000 habitants els últims catorze dies —480 punts. És el cas de Cabrils, al Maresme, on amb 76 contagis els últims catorze dies, el risc de rebrot és de 3.735 punts i la incidència acumulada de 1.236 punts. 

Altres localitats maresmenques com Sant Andreu de Llavaneres i Teià també superen els 3.000 punts en el risc de rebrot. A Teià, la velocitat de propagació supera els quatre punts, com a Vilassar de Mar i Cabrera de Mar. En ambdós casos, però, el risc de rebrot se situa a més de 4.200 punts. La incidència acumulada, el miler. I és que a Vilassar s'hi han produït 232 contagis l'última setmana; l'anterior, n'hi havia hagut tan sols una quinzena. A Cabrera de Mar, s'ha passat de dos casos a 48 en tan sols una setmana. A Arenys de Mar, s'han declarat 90 casos l'última setmana dels 95 totals que es compten els darrers quinze dies.

Al Vallès Oriental, al municipi de Vallromanes, de 2.579 habitants, s'hi han detectat 34 casos l'última setmana, mentre que en fa dues no se n'havia declarat cap. Així, la incidència acumulada és de 1.318 punts i el risc de rebrot de 5.571 punts. I encara que els indicadors, que tripliquen ambdós la mitjana catalana, estan molt disparats, a la resta de la comarca s'han detectat més del 90% de casos aquesta última setmana respecte de l'anterior.

Així, el risc de rebrot és de 1.908 punts de mitjana. Granollers registra 248 casos els últims set dies, i 274 en l'interval de quinze. Cardedeu, 96 i 107; Canovelles, 74 i 89; Sant Fost de Campsentelles, 60 i 63; a l'Ametlla del Vallès —amb un risc de rebrot de més de 3.000 punts— s'han detectat 63 casos els últims set dies, mentre que els set anteriors tan sols cinc.