Pedro Sánchez, en una roda de premsa a la Moncloa (18/05/2021)

Pedro Sánchez, obligat a parar una roda de premsa per l'amenaça d'un avió rus

El president de Govern anava a prendre la paraula quan ha aparegut un avió sense identificar

Pedro Sánchez ha hagut d'interrompre la seva roda de premsa a Lituània per l'amenaça real d'un avió rus. El succés acaba de tenir lloc a la base militar de l'OTAN a Lituània. El president del govern espanyol es disposava a prendre la paraula quan ha passat tot.

Es tracta d'un fet molt greu que amenaça la seguretat de la delegació espanyola. Un avió de la Força Aèria Russa ha sobrevolat el cel on es trobava Sánchez a l'acte oficial. Es tracta d'una aeronau sense identificar i l'objectiu de moment no ha estat esclarit.

La situació ha causat una gran perplexitat en els presents, fins al punt d'haver de suspendre la roda de premsa. Davant l'amenaça que suposava la presència d'aquest avió, dos caces Eurofighter han hagut de sortir per interceptar-lo.

El president del govern, Pedro Sánchez, es troba en plena gira per les repúbliques bàltiques. Avui visitava el contingent espanyol de l'OTAN a Siauliai (Lituània), on es troben 134 efectius del nostre país. El president anava a pronunciar un discurs amb motiu de la visita oficial.

Vol sense comunicació prèvia

Primer estava previst que parlés el president lituà, i després Pedro Sánchez. Ha estat quan el primer encara estava parlant, quan ha aparegut un avió sense identificar. Després d'interceptar-lo s'ha descobert que era un aparell de la Força Aèria Russa.

Es desconeixen per ara les conseqüències diplomàtiques que pugui tenir aquest succés, però cal recordar que Rússia ja ha protagonitzat altres conflictes diplomàtics amb països occidentals. A Espanya hi havia la sospita que Moscou feia joc brut en el conflicte amb Catalunya.

Per ara, les fonts oficials russes asseguren que es tracta d'una acció habitual de la seva aviació. No se sap si només va ser un avió o van ser més. Però sí que ha transcendit que volava sobre el mar Bàltic sense haver-ho comunicat prèviament amb les torres de control.

Infracció greu de les normes

Es tracta d'una infracció greu de les normes d'aviació, ja que aquest tipus de maniobres obliguen a desviar les rutes aèries de l'aviació civil. Després d'uns moments d'incertesa, l'acte s'ha reprès i s'espera que el president Sánchez prengui la paraula.

La missió de les tropes espanyoles en aquest territori és precisament identificar les aeronaus russes en cel lituà. Com a part de l'aliança atlàntica, vigilen l'espai aeri de les tres repúbliques bàltiques, ja que aquestes no tenen avions de combat.

L'accident viscut aquest matí justifica la presència espanyola al Bàltic, segons el president. Sánchez, que ha pres la paraula per dir que el que ha passat avui és «un cas real». Per això ha destacat la important missió espanyola en defensa de la seguretat dels socis de l'OTAN.

Visita oficial del president

El president del govern, Pedro Sánchez, es troba de viatge a Lituània i demà viatjarà fins a la capital. Està previst que allí es reuneixi amb la primera ministra del país, Ingrida Simonyte. També es trobarà amb Arvydas Sabonis, president de la Federació Lituana de Bàsquet.

La seva visita oficial inclou una reunió amb la líder opositora de Bielorússia, Svetlana Tijanovskaya. Això genera una forta tensió diplomàtica amb Moscou. Cal recordar que els països bàltics s'han posicionat a favor de les sancions contra Bielorússia.

Espanya també s'ha mostrat en contra dels abusos del govern de Lukaixenko. De fet, estava prevista una reunió amb la líder opositora, però no es va celebrar per les mesures Covid . L'incident d'aquest matí i aquesta reunió enrareixen encara més les relacions amb el veí rus.

Aquesta és la segona sortida accidentada de Pedro Sánchez a l'estranger en poques setmanes. Fa poc, el president va haver de suspendre una visita oficial a França per traslladar-se a Ceuta i Melilla. El detonant va ser la crisi migratòria oberta pel Marroc a la frontera espanyola.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.