Gir inesperat per als treballadors que es jubilin d'aquí a pocs anys. El Govern espanyol té previst dur a terme una sèrie de reformes pel que fa a les pensions. I el més probable és que aquestes mesures siguin perjudicials per a la majoria.
A la taula de diàleg social, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va proposar incrementar el període de còmput de la pensió. Dels 25 anys actuals se'n passaria a 30, tot i que hi hauria la possibilitat de descartar els dos pitjors anys. Això implicaria que per calcular la quantia de la paga es prendrien com a referència els 28 millors anys dins dels últims 30 cotitzats.
El Govern espanyol també planteja una sèrie de millores dels que tinguessin fills i veiessin afectada la seva carrera de cotització. Sobretot ho fan pensant en moltes dones que es van veure obligades a aparcar els seus treballs per atendre els menors. Aquest principi també es podria aplicar per als treballadors per compte propi.
Pel que fa a la base màxima de les pensions, la proposta que es va posar damunt la taula és ben clara. La intenció és que es vinculi la seva actualització a la revaloració de les pensions, a més d'un augment addicional anual. Seria d'1,154 punts entre el 2025 i el 2050.
El plantejament inicial de la Seguretat Social als agents socials
Des del ministeri que dirigeix José Luis Escrivá indiquen que això és «una proposta inicial». Però ara arribarà el torn de negociar amb sindicats i amb patronal. L'objectiu és assolir un acord amb els agents socials abans que s'acabi l'any per complir allò que s'ha pactat amb Brussel·les.
Assenyalen que és «un punt de partida» i que es troben «oberts a noves aportacions de la taula de diàleg social». Tant el període de còmput per calcular la pensió de jubilació com l'adequació de la base màxima de cotització han d'esclarir-se en setmanes.
L'oposició dels sindicats
Els plans del Ministeri de Seguretat Social no han estat ben rebuts per part dels sindicats. Des de CCOO creuen que aquestes mesures són «clarament insuficients» i al mateix temps retreuen la «tardança» per negociar. Rebutgen la idea d'ampliar el període de càlcul de les pensions.
Expliquen que això no es troba recollit a les recomanacions del Pacte de Toledo. A més, assenyalen que no hi ha la «certesa que compti amb un suport suficient per a la seva tramitació parlamentària». Consideren que es tracta d'«una condició necessària per a qualsevol nou debat sobre això».
Tanmateix, des de CCOO agraeixen que s'hagi tingut en compte una de les seves peticions. Volien que es garantís la revaloració de les bases màximes i de totes les pensions. D'aquesta manera, s'asseguren que cada any millorin les pensions amb l'IPC dels 12 mesos previs.
A més, consideren que les pensions, com que estan subjectes a la inflació, no dependran de «l'actuació discrecional» de cada govern. Tot i això, també reclamen a l'Executiu que es prenguin decisions de més importància per afavorir l'augment dels ingressos contributius.
Diferències amb els socis de Govern
Escrivá va posar damunt la taula unes condicions que afectaran els treballadors que es jubilin en un futur. La decisió que es prengui ara afectarà milers de catalans. Però la proposta s'ha trobat amb la negativa dels sindicats, però també dels seus socis de Govern.
El grup que lidera Yolanda Díaz es resisteix a compartir «res que pugui suposar un descens en la protecció de les pensions». Expliquen que, si s'aprova aquest augment del període de càlcul, implicarà «una retallada que dificulta accedir a la jubilació».