Hores després de conèixer l'aparició de greus efectes secundaris en participants dels assajos de dues vacunes candidates, Moderna i Pfizer, l'Agència Reguladora de Medicaments dels Estats Units anuncia nous requisits per a l'aprovació de la futura vacuna contra el coronavirus. No són bones notícies, ja que s'allarguen els terminis.
Segons la guia per a l'aprovació d'una futura vacuna elaborada per l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA), hauria d'haver-hi un seguiment durant almenys dos mesos als voluntaris després aplicar-los la dosi final durant la fase de prova.
El nou requeriment suposa una ampliació dels terminis, fet que podria retardar la sortida al mercat de les vacunes candidates. L'Agència Reguladora estableix que «les dades dels estudis de fase 3 han d'incloure una mitjana durada de seguiment d'almenys dos mesos després de finalitzar el règim complet de vacunació per ajudar a proporcionar informació adequada alhora avaluar el perfil de beneficis i riscos de la vacuna».
L'Agència també demana als fabricants que recullin almenys cinc casos d'infecció greu en persones que van rebre el placebo en lloc de la dosi real en proves. Aquests nous criteris per a l'aprovació de la vacuna allunyen l'esperança d'acabar aviat amb la Covid-19, tenint en compte que els Estats Units està al capdavant de les vacunes més avançades.
A més, suposa un dur revés pel president dels Estats Units, Donald Trump, que va suggerir que la vacuna podria estar a punt abans de les eleccions del 3 de novembre a les quals podria perdre la presidència. El seu anunci arriba, a més, després dels avanços d'altres països rivals com la Xina i Rússia en el desenvolupament de la vacuna.
La vacuna com a estratègia electoral
Fonts nord-americanes asseguren que els funcionaris del govern americà van bloquejar durant dues setmanes els nous criteris i que només van ser aprovats per la Casa Blanca després que el 'New York Times' publiqués la informació.
Pel que sembla, els funcionaris de la Casa Blanca temien que les noves pautes allarguessin els terminis per a l'obtenció de la vacuna, perdent així força davant els seus principals competidors al món. El mateix Trump ha mostrat el seu disgust a les xarxes socials: «Les noves regles dificulten l'aprovació de les vacunes abans de les eleccions. Només un altre èxit polític!».
Aquest és un dels riscos que han fet èmfasi els experts en diverses ocasions: les presses per aconseguir la vacuna com més aviat millor, poden alterar perillosament els protocols de la seguretat del producte en els éssers humans. És la mateixa opinió que comparteixen en aquest cas els rivals de Trump, que adverteixen el perill de les presses.
La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, ha recordat que l'autorització d'ús d'emergència per a qualsevol vacuna contra el coronavirus, és a dir, sense aprovació, ha de portar amb si mateixa la garantia de seguretat i eficiència. «Resem per una vacuna segura i efectiva com més aviat millor, però el dany de l'administració Trump en apressar una vacuna abans que se sàpiga que és segura podria ser catastròfic».