Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la glacera Jakobshavn de Groenlàndia

La glacera de Groenlàndia que desafia el canvi climàtic: porta tres anys creixent

Un estudi de la NASA conclou que el refredament transitori de l’aigua del mar ha permès que el gel augmenti en aquest punt. No obstant, la situació és temporal i no tindrà continuïtat

Imatge de la glacera Jakobshavn de Groenlàndia
Imatge de la glacera Jakobshavn de Groenlàndia | Arxiu

 

 

El canvi climàtic derivat de l’escalfament global ja el tenim aquí i està provocant alguns efectes irreversibles. No obstant, a vegades la natura ens sorprèn i sembla que vagi al revés de tota lògica. És el cas de la glacera Jakobshavn de Groenlàndia, que, després d’haver passat dues dècades desfent-se, ara porta tres anys amb el gel creixent en extensió. 

Així ho indica una investigació de la NASA que destaca que aquesta glacera porta des de l’any 2016 creixent a contra pronòstic. Segons les dades dels experts, aquest canvi es deu al fet que l’aigua marina que rodeja la zona va registrar la temperatura més baixa des de la dècada dels 80, cosa que també és excepcional, ja que l’escalfament de l’aigua dels mars i oceans és cada any més gran.

Tot plegat ha permès que les parts de la glacera més properes a l’oceà s’hagin tornat més espesses i augmentat el seu gruix. «Al principi no ens ho podíem creure, ja que havíem assumit que Jackobshavn continuaria com ho havia fet durant els últims 20 anys», explica Ala Khazendar, un dels autors de l’estudi de la NASA.

Un refredament transitori de l’aigua de l’oceà Atlàntic

Segons indica l’estudi, la raó d’aquest augment del gel de la glacera els últims anys s’ha produït per un fenomen que passa cada 5 o 20 anys i que es coneix amb el nom d’Oscil·lació de l’Atlàntic Nord.  Aquesta situació consisteix en un canvi de la pressió atmosfèrica a nivell del mar que pot provocar que la temperatura pugi o baixi.

En aquest cas, s’ha produït a gairebé 1.000 quilòmetres al sud de la glacera i la temperatura ha baixat, cosa que s’ha traslladat al sud-oest de la costa de Groenlàndia, concretament a la badia de Baffin, on l’aigua ha baixat un grau. És en aquest punt on la coneguda glacera arriba al mar i, degut a aquest contrast tèrmic, Jakobchavn ha pogut augmentar la seva mida. 

Aquest estudi canvia alguns aspectes, ja que els experts s’han adonat que l’oceà pot jugar un paper molt important a l’hora del creixement o descens de les glaceres. 

Un fenomen que malauradament és temporal

Tot i aquesta gran notícia en un moment de màxima preocupació per la desfeta del gel als dos pols a causa del canvi climàtic, l’esperança s’esvaeix ràpid amb les últimes conclusions de l’estudi de la NASA que indiquen que aquest fenomen és temporal, ja que la mida de la massa de gel es tornarà a reduir els propers anys. De fet, entre els anys 2013 i 2016 el gruix de gel va disminuir 152 metres.

En aquest sentit, els experts creuen que la glacera està tenint un «descans» del patró climàtic, ja que els oceans continuen escalfant-se i tindran una influència clau a l’hora que el gel es desfaci a Groenlàndia. De fet, l’estudi apunta que quan aquest fenomen s’acabi i la glacera torni a disminuir, ho farà d’una forma més ràpida que abans.