«Santa Tecla Gloriosa, mare dels tarragonins, què tenim avui per dinar? Espineta amb caragolins» Aquest cant de festa és conegut per tots els tarragonins i tarragonines i posa de manifest la importància que la gastronomia té en unes festes, les de Santa Tecla, reconegudes arreu del país.
Així doncs, no és d'estranyar que en els darrers anys, Tecla rere Tecla, hagin arribat propostes gastronòmiques que amb major o menor fortuna s'han fet el seu lloc en el programa d'actes de la festa major de Tarragona. Des de fa quatre anys, des del 2016, la Pastisseria Conde, al carrer Comte de Rius, impulsa «El Goig de Santa Tecla», un 'biscuit' destinat a la sobretaula «per fer coixinet i preparar la panxeta per la copa de Chartreuse típica de les festes», segons explica Josep González, president del gremi de pastissers de Tarragona i responsable de la Pastisseria Conde.
Aquest dissabte a la tarda, a partir de les 18 hores, tots aquells que hagin reservat, aquesta Santa Tecla no es pot fer cap activitat sense reserva prèvia, podran recollir el seu tastet d'aquest dolç ja consolidat i que pren el relleu, en l'imaginari gastronòmic de les festes tarragonines, al divertit Bastó de Sant Magí. Hem parlat amb Josep González perquè ens expliqui què és «El Goig de Santa Tecla» i què expressa González amb aquesta proposta per la ciutat.
«Feia falta una cosa nova a Santa Tecla»
González és el fill del propietari de l'establiment qui, segons recorda l'actual responsable de la Pastisseria Conde, «ja li toca descansar». Aquest històric local, fundat l'any 1966, és un punt de referència pels amants dels pastissos, i tota mena de dolços, no només del centre de Tarragona, sinó d'arreu de la ciutat.
«El Goig de Santa Tecla» va veure la llum fa quatre anys, l'any 2016, i és la seva aportació a la festa major tarragonina: «Volia expressar la meva inquietud per poder fer alguna cosa per Tarragona i crec que feia falta una cosa nova a Santa Tecla».
Aquesta «cosa nova», com ell mateix la defineix, va tenir molt bona rebuda per part dels tarragonins. De fet, recorda González, «el primer any que vaig fer el Goig, tenia preparades 400 unitats pel primer dia que les repartíem als clients i es van acabar totes i encara teníem gent esperant, fent cua, per rebre la seva. Vaig haver de sortir al carrer a explicar, a la gent que esperava, que ja no me'n quedaven».
«El Goig de Santa Tecla l'aconsello per l'hora del cafè»
Però què és «El Goig de Santa Tecla»? Ho explica González: «És un 'biscuit' amb oli on hi barregem una quantitat important de licor, Chartreuse evidentment, i hi posem una trufa dins. Amb tot plegat, les banyem amb xocolata negra i les pintem amb xocolata blanca perquè, d'aquesta manera, llueixi millor la T de Tarragona que corona el 'biscuit'».
El seu autor aconsella «El Goig de Santa Tecla per l'hora del cafè, havent acabat de dinar, i d'aquesta manera es podria fer coixinet i preparar la panxeta per la copa de Chartreuse típica de les festes». En una Santa Tecla normal, aquesta, sens dubte, no ho és, en Josep hauria preparat 700 unitats de «El Goig de Santa Tecla» però per la Tecla de la pandèmia «en tenim preparades 300. Les oferim en safates de 15 unitats i el cert és que tenen força sortida».