Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gonzalo Bernardos intervenint a La Sexta Noche, mirant a càmera i movent la mà

'Per primer cop': La 'bona notícia' que ha compartit Gonzalo Bernardos aquests dies

Gonzalo Bernardos vol veure la part positiva d'una fita històrica sobre l'edat de jubilació a Espanya

Gonzalo Bernardos ha tornat a expressar-se a les seves xarxes socials, com de costum, per iniciar l'any amb un apunt positiu, segons la seva opinió. Però tota bona nova de vegades ve unida a una altra no tan esperançadora, almenys per a aquest analista que solem veure a La Sexta.

A través del seu compte de 'X', Gonzalo Bernardos ha començat l'any compartint un article d'El Confidencial en què exposa una fita històrica al nostre país. I és que, per primer cop en 100 anys, els espanyols es jubilen als 65 anys. Una cosa que va passar l'any que acaba de finalitzar, 2023.

I per arribar a aquest punt dels 65 anys d'edat de jubilació, s'han hagut de fer reformes importants que han anat allargant a poc a poc la jubilació. Això sí, tot i llançar aquest titular tan contundent, Gonzalo Bernardos també s'ha expressat en clau més pessimista.

Amb tot, per a ell, la trista novetat en aquest començament d'any i, pel que ha de venir, és que el dèficit de les pensions continuarà pujant. I ho farà de manera irremeiable per la jubilació de l'anomenada generació del baby boom.

Gonzalo Bernardos celebra que l'edat efectiva de jubilació arribi als 65 anys

Un tema que porta pel carrer de l'amargor Gonzalo Bernardos, que sol denunciar el que passarà a Espanya sense traves. I no és una altra situació que aquella en què és molt difícil sostenir tots els jubilats de la generació del 'baby boom'. Uns als quals caldrà pagar-los les pensions durant molts anys.

Retard de l'edat de jubilació i augment del període cotitzat


ANY

PERÍODES COTITZATS

EDAT EXIGIDA

2023

- 37 anys i 9 mesos o més

 

- Menys de 37 anys i 9 mesos

- 65 anys

 

- 66 anys i 4 mesos

2024

- 38 anys o més

 

- Menys de 38 anys

- 65 anys

 

- 66 anys i 6 mesos

2025

- 38 anys i 3 mesos o més

 

- Menys de 38 anys i 3 mesos

- 65 anys

 

- 66 anys i 8 mesos

2026

- 38 anys i 3 mesos o més

 

- Menys de 38 anys i 6 mesos

- 65 anys

 

- 66 anys i 10 mesos

2027

- 38 anys i 6 mesos o més
- Menys de 38 anys i 6 mesos

- 65 anys

 

- 67 anys

Igual que un altre economista de renom al nostre país, com Santiago Niño Becerra, tots dos no acaben de veure viable com poder pagar aquestes pensions. Els avenços que hi ha per endarrerir l'edat efectiva de jubilació no són només claus per minimitzar el dèficit de la Seguretat Social.

També ho són per evitar la quitació de força laboral, i és que, segons es vagin jubilant els treballadors de la coneguda generació del baby boom, els problemes augmentaran. Especialment pel que fa a la mà d'obra. Cal recordar que el 2024 l'edat de jubilació se situa en 66 anys i sis mesos, i arribarà cap al 2027 als 67 anys.