Foto de Gonzalo Bernardos

Gonzalo Bernardos envia un avís per a principis del 2023: afectarà molts

L'economista s'ha pronunciat sobre el que pot passar a l'economia els pròxims mesos

L'economia espanyola travessa un dels moments més difícils dels darrers anys. El problema d'inflació a nivell europeu ha esdevingut la principal amenaça per a moltes famílies espanyoles que, alhora, s'enfronten a la gran escalada de l'Euríbor. I el pitjor de tot plegat és que aquesta situació no té data de caducitat.

Tal com afirma l'economista Gonzalo Bernardos, sembla que la inestabilitat financera continuarà persistint durant els propers mesos. En una de les seves aparicions televisives a El Programa de Ana Rosa, Bernardos ha assegurat que l'entrada del 2023 no augura una millora de la situació, ans al contrari.

Segons l'economista, les condicions socioeconòmiques del país s'agreujaran durant els primers mesos de l'any que ve. Tot i això, Bernardos preveu que la situació serà molt més calmada passat l'estiu.

I és que un dels aspectes que ajudarà a atenuar les condicions actuals, segons l'economista, és el turisme. Bernardos confia que, amb vista al bon temps, l'arribada de turistes afavorirà l'economia del país.

Turisme a Barcelona
El turisme podria ajudar a frenar la inestable situació financera a Espanya | ACN

«Jo sempre he dit que el que tindríem era estancament. És a dir, podíem estar amb un PIB molt poquet positiu o un PIB molt poquet negatiu», ha afegit l'expert en economia.

Espanya no serà dels països europeus més afectats

L'economista ha aprofitat la seva participació al programa televisiu per alleujar els espanyols pel que fa a la situació econòmica actual. Segons Bernardos, Espanya no es troba a la cua de la llista de països europeus més afectats, on sí que apareixen Alemanya, Àustria i els Països Baixos, entre altres territoris «amb una elevada dependència del gas i molta indústria».

«El que és una virtut, com tenir una elevada indústria, en aquests moments és una arma de doble tall. Nosaltres no la tenim i, com aquesta és, bàsicament, una crisi industrial, sortim molt menys afectats que la majoria», ha afirmat el tertulià.

Foto de l'economista Gonzalo Bernardos.
Gonzalo Bernardos preveu que la situació socioeconòmica empitjorarà els propers mesos | La Sexta

En aquest sentit, Bernardos ha tornat a insistir en la importància del turisme, el qual considera el principal factor diferenciador del país: «A nosaltres el que ens mata el 2020 és el turisme perquè no hi pot haver aquesta activitat. En canvi, el 2022 i el 2023 això mateix és el que ens beneficia moltíssim».

«El proper any serà pitjor que 2022»

Tot i que les prediccions de l'expert són favorables, això no treu la preocupació que hi ha respecte a l'inici del nou any. I és que, segons afirma Bernardos, aquest proper curs «serà pitjor que el 2022».

Tot i això, també posa èmfasi que no cal comparar la situació real amb l'«escenari apocalíptic» que s'està fomentant. En aquesta mateixa línia, l'economista ha assegurat que no tot són males notícies, tenint en compte que es preveu una millora notable amb vista al 2024.

Males notícies per als hipotecats espanyols

En la seva intervenció, Gonzalo Bernardos també ha parlat de la preocupant pujada de l'Euríbor que, assegura, encara no ha arribat a assolir la seva màxima. «El BCE apujarà els tipus d'interès al 2,5% al desembre, el primer trimestre del 2023 ho farà al 3% i en aquest primer trimestre anirem a prop del 3,5%. Aquesta és la quota mínima, però en pot pujar més», informa el col·laborador.

Es tracta d'unes xifres alarmants, que afecten directament els espanyols hipotecats. I és que, tenint en compte aquestes dades, les llars espanyoles seran testimonis de noves pujades al preu de les quotes mensuals.

Pel que fa a la segona meitat de l'any, l'expert es reafirma que la situació millorarà i es veurà reflectit en una baixada dels tipus d'interès. «El primer semestre assistirem al límit dels tipus d'interès, que pot ser a l'euríbor entre 3,5 i 4%. Però els que tinguin hipoteca a tipus variable, i la renovin aquest primer semestre, pagaran més del 4%», ha exposat Bernardos.